Почетна Друштво СТРАШНО Петицијом хоће из разреда да избаце болесну другарицу

СТРАШНО Петицијом хоће из разреда да избаце болесну другарицу

од admin
0 коментар

Месеци вређања и злостављања којима је Гала Савић (11) изложена кулминирали су иницијативом групе девојчица да Гала буде избачена из школе јер је – неизлечиво болесна!

Галина болест, булозна епидермолиза је ретко обољење коже које чини да се кожа љушти и да се стварају ране при најмањем додиру, а деца која болују од ње позната су као деца лептири. Управо та болест била је повод да неколико девојчица петог разреда ОШ „Иван Горан Ковачић” у преписци на Виберу иницира покретање петиције којом би је избацили из школе.

Галина мајка Ђорђија Аксентијевић каже да је њена ћерка навикла да трпи, да је свесна да се за њом окрећу и коментаришу је, али да је ово превише.

– То су девојчице са којима Гала четири године није имала проблема. Све је почело пре шест месеци када сам затражила да се деца не селе из учионицу у учионицу на кабинетску наставу, јер је то за њу велики проблем због болести, краће ноге, завоја… Тада почињу да је шиканирају и одбацују без иједне примедбе на њено понашање – каже Ђорђија Аксентијевић.

Она прича да поједине девојчице нису хтеле да стану поред Гале када се разред фотографисао.

Мајка сматра да би највећа штета била да Гала дође у ситуацију да не жели више да иде у школу, а девојчица за „Блиц“ каже да се већ плаши одласка на наставу.

Гала каже да су проблеми почели у петом разреду.

– Мислила сам да ће престати, али у другом полугодишту је изнова почело и постало све горе. Нисам се никада свађала са њима, нисам желела да себи направим још веће проблеме. Искрено се надам да ће све престати. Мало се плашим да идем у школу јер стално гледају сваки мој потез и чекају да урадим нешто погрешно – каже Гала.

Мајка је о свему обавештавала управу школе, која је по њеном мишљењу касно реаговала. Међу девојчицама које су Гали говориле да јој је боље да ћути, да не може да иде са њима на представу у Нови Сад, била је и ћерка директора школе.

– Гала је била код психолога, јачали су моје дете да лакше трпи, а са другом децом разговарали су тек после петиције. Ово би сломило и одраслог човека, како неће дете које је упркос свакодневним боловима разумно и стабилно. Мој мотив да говорим је да се ово никада више не понови. Гала нема и не треба ничега да се стиди, треба да се стиде они који су јој то све радили. Надлежни нису схватили тежину проблема – каже Ђорђија.

ДИРЕКТОР: ДЕВОЈЧИЦЕ СУ СХВАТИЛЕ ГРЕШКУ

Ненад Мирков, директор школе, каже за „Блиц” да је због овог проблема сазван ванредни родитељски састанак.

– Исти дан смо реаговали и зауставили све пошто смо имали доказ о поруци. На преписку између две девојчице остали у групи нису реаговали. Разговарали смо са свима и девојчице су схватиле да су погрешиле – каже Мирков.

ВАЖНО ЈЕ ПРЕПОЗНАТИ НАСИЉЕ

Samoubistvo: Aleksa Janković, dečak iz Niša, žrtva vršnjačkog nasilja

За друштво које је попут српског врло искључиво, није чудно да се појаве и случајеви попут суботичког, оцењује психолог Радмила Грујичић. Систем управо због тога мора да ради на томе да, како каже, постанемо флексибилнији, како се не би догађали случајеви попут Алексиног. Она оцењује да је у конкретном случају прво требало разговарати са децом која су покренула петицију и са њиховим родитељима, а не са дететом чије се избацивање из школе тражи и његовим родитељима. Увођење инклузивног образовања је, према њеном мишљењу, добар покушај да се изгради толерантност, чиме би се смањило и вршњачко насиље.

– Потребно је, међутим, да држава у томе буде истрајна, али и да људи одговорни за то буду начисто сами са собом, да препознају вршњачко насиље и да се са њим боре – додаје она.

АЛЕКСИН ЗАКОН ЧЕКАЋЕ НА НОВИ САЗИВ ПАРЛАМЕНТА

Skupština Srbije

„Алексин закон”, који би требало да спречи вршњачко насиље, сасвим сигурно ће чекати нови сазив парламента. Реч је заправо о изменама и допунама неколико закона које би требало да уведу низ новина које би спречиле насиље међу децом.

Нацрт „Алексиног закона”, иначе, предвиђа могућност да насилник буде суспендован из школе до 30 дана, а да му се у међувремену пружи стручна помоћ, као и одузимање лиценце и отказ за наставнике и стручна лица која не препознају насиље у школи.

Алекса Јанковић (14) из Ниша био је дечак кога су вршњаци малтретирали психички и физички, а који се због свега тога убио скоком са трећег спрата.

ПРИМЕРИ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

јануар 2016.

– Тинејџер из Лесковца је монтирао главе дечака и девојчица на гола тела у вулгарним позама, уз текст да девојчица пружа сексуалне услуге уз њен број мобилног телефона. Полиција пронашла кривца.

– Ану Радојичић (13) из Ариља школски друг Д. Н. је после краћег вербалног дуела ударио главом, разбио јој аркаду и затворио око. Претходно је Д. Н. Ану све време провоцирао, прозивао и када му је она одбрусила назвао је курвом и другим погрдним именима.

децембар 2015.

– У новосадској ОШ „Жарко Зрењанин” на Лиману ИИИ група девојчица из друге школе напала је и претукла две ученице у тоалету школе.

новембар 2015.

Након дугогодишњег вербалног и физичког малтретирања, дечаку М. М. из Титела вршњак је

бацио детерџент у очи.

октобар 2015.

Дечака Л. М. (12) из Старе Пазове, после вишемесечног вређања, гађања камењем, вршњак насилник је ударио у бубрег који му је болестан, скакао му по стомаку и поломио руку.

јун 2014.

Анђела Тодоровић (14) из Врњачке Бање убила се скоком са петог спрата након што су јој другарице из одељења, после увредљивих порука и исмевања, поручиле да неће да иду с њом на матурско вече.

Б. Вучковић/М. Петровић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар