Почетна » СТРОГИ ДРЕС КОД НА +40 Забрањени минићи, папуче и бермуде, али ево где и за шта ће вам ПРОГЛЕДАТИ КРОЗ ПРСТЕ

СТРОГИ ДРЕС КОД НА +40 Забрањени минићи, папуче и бермуде, али ево где и за шта ће вам ПРОГЛЕДАТИ КРОЗ ПРСТЕ

од admin
0 коментар

Папуче, кратке сукње и шортсеви, блузе са дубоким деколтеом, наочаре за сунце, само су неке од ствари у чему је забрањено ући у судове, општине, поште или банке. Међутим, изгледа да су због тропских врућина многи одустали од оваквих забрана, судећи по ономе што су репортери „Блица“ затекли јуче у три града у Србији.

На улазним вратима Првог основног суда у Београду истакнут је сликовит приказ тога како се не може ући у зграду ради обављана административних послова. Прецртане су мајице на бретеле, кратке сукње, папуче са отвореним прстима и шортсеви, али како су репортери „Блица“ забележили ова правила се слабо поштују.

Bratele, kratka haljina, papuče... sve kako ne bi trebalo

Махом жене, а нешто мање и мушкарци, долазили су поприлично оскудно обучени. Жене су биле у катким сукњама и јапанкама, а мушкарци у шортсевима, многи и у папучама. Обезбеђење ипак никог није вратило назад.

Жене и правило „пет центиметара“

– Ако је сукња краћа од максималних пет центиметара изнад колена онда ћемо их вратити назад, овако могу да уђу – рекао је младић из обезбеђења на улазу.

Šorts i papuče su zabranjeni, ali ga zbog toga niko nije vratio

Шортс и папуче су забрањени, али га због тога нико није вратио

Иако је прошло неколико жена који су кршили ово „правило пет центиметара“, обезбеђење није реаговало.

Поште у центру града се такође не обазиру на ове прекршаје, мада нигде нема истакнутог дрес-кода.

Склоњен правилник

Запослена у пошти у Кнез Михаиловој улици, рекла је да је правилника било, али да га је неко склонио.

– Стајао је правилник о одевању, али имали смо неко снимање па смо склонили, иначе радници морају да буду у белим кошуљама, а странке не смеју да се облаче оскудно – објашњава она.

Skoro pa po propisu

Скоро па по пропису

Иако је овде мало прекршаја, пар мушкараца је дошло у краћим шортсевима и бермудама, али су посао обавили без проблема.

Један од грађана је за „Блиц“ рекао да редовно долази у пошту по пензију, некада и у мајицама на шире бретеле, али није било никаквих проблема.

Искуство из затвора

– Када обављам послове по граду прија ми да обучем нешто тање, често одем и до банке и до поште, али никада ме нису вратили. Међутим, моје рођаке су враћали када су ишли у посету до Централног затвора, јер су биле у мајицама, а затим их наговарали да оду до кинеске радње која се налазила 50 метара низ улицу да купе мараме или блузе дугих рукава. Пошто људи нису из Београда ништа друго им није преостало – прича нам један старији Београђанин.

Šta ja zbranjeno a šta dozvoljeno - u stvari nije ni važno, ipak je napolju skoro 40 stepeni

Шта ја збрањено а шта дозвољено – у ствари није ни важно, ипак је напољу скоро 40 степени

Не може само у доњем вешу

Оно што је интересантно јесте да у појединим банкама нема враћања, осим, како каже обезбеђење, ако не дођете у доњем вешу.

Ни општина Стари град нема прецизно одређено правило облачења.

– Дођу људи у шортсевима и папучама, питају је л’ могу да уђу и ја их пустим. Прецизираних правила нема. Ипак уколико неко баш претера не пуштамо га унутра – каже портир у Општини Стари Град.

Међутим у неколико наврата у само десетак минута у Општину су ушле две девојке са поприлично кратким сукњама на бретеле и дубоким деколтеом, ипак нико није реаговао.

Да нису забране увек само упућене женама, побринула се Привредна комора Србије, где постоје забране само за мушкарце. Нема шортсева!

„Мало је што чекамо на ову врућину…“

Зграда у Душановој улици у Нишу у којој су смештене нишке филијале Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Републичког фонда за здравствено осигурање и градска управа за дечју социјалну и примарну заштиту, једно је од ретких здања државних институција у коју се може ући без стриктних правила дрес-кода.

I u Nišu ne vraćaju oskudno obučene

И у Нишу не враћају оскудно обучене

Како су се на лицу места уверили новинари „Блица“, на улазним вратима нема никаквог обавештења и о правилима облачења па су странке без проблема улазе и кратким панталонама, али и у папучама за плажу.

– Мало је што и на овим врућинама морамо да чекамо, превише би било да још морамо да облачимо и ципеле и дугачке панталоне. Ко долази овде има неку муку, људи су ионако нервозни, само фали још да их неко враћа по овој температури – каже Нишлија Милош Јовановић.

Стоп за босе и голе до појаса

На згради Скупштини града у Улици Николе Пашића, у којој су и просторије Градског услужног центра и Пореске управе, на вратима је истакнуто обавештење да се забрањује улазак грађанима који су „голи до појаса, у атлет мајицама, кратким панталонама, шортсевима, боси и слично“.

Ulaz u opštinu u Nišu

Улаз у општину у Нишу

Ипак, отворена обућа није проблем, као ни папуче док мушкарци могу да уђу и заврше обавезе и у бермудама, што многима одговара.

Бермуде исто што и сукње за жене

– Слажем се да мора да постоји правило и да се без мајице не може ући, али је добро да су дозвољене бермуде. Па то је исто као што женама дозвољавају сукње. Требало би и у суду тако нешто увести, али су ме тамо вратили сваки пут у бермудама – каже Горан Петровић из Ниша.

Neki su delimično ispoštovali pravila oblačenja

Неки су делимично испоштовали правила облачења

У две банке у центру града (АИК и Банка интеса), клијенти су без проблема улазли и у шорцевима и у папучама.

Дрес-код чува углед суда

Запослени и странке које улазе у нишку Палату правде се обавештењем које је истакнуто у холу упозоравају да су у обавези да се одевају прикладно на начин на који се чува углед суда и лично достојанство. У суд је тако забрањено ући у шортсевима, кратким панталонама, мајицама без рукава, тренерицама, папучама и патикама.

Ulaz u zgradu u kojoj su filijale RFZO i fond PIO u Nišu

Улаз у зграду у којој су филијале РФЗО и фонд ПИО у Нишу

Како наводе у Вишем суду, наредба о правилима облачења се стриктно поштује тако да се враћају сви који су непримерено обучени.

Зашто жене могу у кратким сукњама, а мушкарци не могу у бермудама?!

– Не мислим да треба да се дозволи да се у суд улази као да се иде на плажу, али не знам због чега жене могу да улазе у суд у сукњама до колена, а мушкарци не могу у бермудама исте дужине – пита се Драган Павловић.

Не можемо да враћамо када су овакве температуре

Већина Новосађана које смо јуче срели у зградама јавних институција поштује кодекс облачења и по екстремним врућинама, али, како смо се уверили, у институције је могуће ући и крајње лежерно – у папучама и шорстевима без обзира на то да ли сте мушкарац или жена.

Glavna pošta u Novom Sadu

Главна пошта у Новом Саду

Радник обезбеђења у једној од градских институција каже да кодекс облачења постоји али да на улазу није истакнут, као и да му није речено да враћа лежерније обућене мушкарце и жене, поготово не када су температуре тропске.

Ulaz u gradske kucću u Novom Sadu

Улаз у градске кућу у Новом Саду

– Мушкарци могу у папучама и шортсу иако не би смели. Како да вратим таквог човека, ако је пре њега ушла жена у сукњи преко колена? – пита се он.

Како каже, због тога не враћају никога.

– То би урадили једино ако би неко пробао да уђе без мајице- каже радник обезбеђења.

М. Антонијевић , Б. Јаначковић , М. Станић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

three + 7 =