Почетна » Суд одбио учешће Јеврејских општина у поступку рехабилитације Милана Недића!

Суд одбио учешће Јеврејских општина у поступку рехабилитације Милана Недића!

од admin
0 коментар

Виши суд је указао да је поступак рехабилитације ванпарнични поступак, односно у њему нема спора између две стране

Виши суд у Београду одбио је захтев Савеза јеврејских општина Србије и Јеврејске општине Београда да учествује у поступку рехабилитације српског премијера за време окупације у Другом светском рату Милана Недића у својству умешача.

Решењем од 27. јануара, на које постоји право жалбе Апелационом суду, Виши суд је указао да је поступак рехабилитације ванпарнични поступак, односно у њему нема спора између две стране.

Доносећи овакву одлуку, суд је, цитирао одредбе Закона о ванпарничном поступку и Закона о паничном поступку и указао да поступак рехабилитације као ванпарнични поступак није двостраначки постављен (непостојање спора) што је нужан предуслов за учешће умешача у поступку, рекла је портпарол суда Бојана Станковић.

Сходно томе, како је додала, суд одлучио да Савез јеврејских општина Србије И Јеврејска општина Београда не могу учествовати у овом поступку у својству умешача јер не постоји странка противник предлагача којој би они могли да се придруже.

Поред тога суд је подсетио да ове општине имају супротан интерес од предлагача који предлаже да суд усвоји захтев за рехабилитацију Милана Недића.

Против овог решења јеврејске општине могу да изјаве жалбу Апелационом суду у Београду у року од 15 дана од пријема решења.

Наредно рочиште у овом процесу заказано је за 20. фебруар, али уколико уследи жалба јеврејских општина није извесно да ли ће се тада и одржати.

Слична ситуација са заинтересованим умешачима, противницима рехабилитације, догодила се и у току процеса за рехабилитовање Драгољуба Драже Михајловића, када је Апелациони суд правоснажно одлучио да СУБНОР као и нека друга удружењима која су се противила рехавилитовању, немају право учешћа у поступку.

Недићеви потомци затражили су од суда да поништи Уредбу Владе ФНРЈ којом је Милан Недећ проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права, односно да га рехабилитује.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један део грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.

Еспресо.рс / Агенције

Можда ти се свиди

Оставите коментар

19 − fifteen =