Почетна » СУДБИНЕ Терају га због дуга од 5.000 динара у затвор, а њему бивша фирма дугује 300.000 динара

СУДБИНЕ Терају га због дуга од 5.000 динара у затвор, а њему бивша фирма дугује 300.000 динара

од admin
0 коментар

Некадашњи радник „Желвоза“ Мирослав Пауновић је две године после одласка из фирме уз отпремнину постао практично социјални случај.

Новац који је тада добио био му је довољан да врати дугове, као и онај највећи – за струју.

После две године без посла, Мирослав поново има дуг за струју, али и две пресуде: ону правоснажну да му „Желвоз“ исплати заостале зараде од 2008. до 2012. године, с каматама неких 300.000 динара, и другу, да због тога што наводно „није овлашћеним лицима дозволио приступ уређајима за мерење утрошка електричне енергије“ плати 5.000 динара или да иде пет дана у затвор.

– Када су дошли да нам искључе струју, видели људи о чему се ради и с ким имају посла, сами су ми рекли да потпишем да им као нисам дозволио. Да жена и ја не останемо у мраку – објашњава Мирослав, али судија за прекршаје то није тако видео.
Мирослав је машинбравар, има 37 и по година стажа. Одскора добија социјалну помоћ од 11.000 динара. У његовим годинама, још после две операције, кичме и жучи, запослењу се више и не нада.

– Уплатио сам 3.000 за казну, нисам могао све. Ваљда, тако су ми рекли, сада опет тече рок, па нећу у затвор. Хоћу и струју да платим, али одакле? Не смем више да позајмљујем, од сестре сам прошле године узео 100 евра, срамота ме, још нисам вратио. Понудио сам ЕПС-у да се пребијемо, да преузму оно што ми је „Желвоз“ дужан, што је дупло више од дуга за струју. Имам правоснажну пресуду, ако ја не могу да извучем новац, можда они могу, али неће – јада се Мирослав.

У ЕПС-у кажу да то није опција, никаква пребијања те врсте не раде. Кажу и да је требало да искористи могућност репрограма онда када је то нуђено свим потрошачима па и њему.

– Хтео сам, али минимална рата, како су срачунали, била је око 6.000 динара. Више од пола моје социјалне помоћи. Рекли су: не може – прича Мирослав, док стиска пресуду у којој стоји да је „Желвоз“ обавезан да му с каматом исплати зараде за четири године.

Поново попуњавају обрасце
У Привредном суду недавно је одржано прво поверилачко рочиште стечајног дужника „Желвоз“. Велики број бивших радника којима је фирма остала дужна тридесетак плата и неуплаћене доприносе за неколико година добио је фирму на суду и имају правоснажне и извршне пресуде. Сада су обавештени да од тога нема ништа и да ће морати да попуне обрасце и стану у ред с осталим повериоцима.

Мирослав Ђорђевић     Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар