Почетна » Суђење за паљење куће новинара Милана Јовановића ушло у фазу политичке фарсе

Суђење за паљење куће новинара Милана Јовановића ушло у фазу политичке фарсе

од Други Пишу
0 коментар

Бивши председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић, оптужен за паљење куће новинара Милана Јовановића, сада тврди да је Јовановић део групе његових „политичких противника” и да је прави циљ суђења обарање његовог рејтинга

На поновљеном суђењу бившем председнику Општине Гроцка Драгољубу Симоновићу и још тројици саучесника за паљење куће новинара Милана Јовановића данас је почео доказни поступак и изношење одбране.

После готово четири године истражног и судског поступка данас је одбрана убацила нови, политички елемент у своју стару тезу да је Симоновић жртва и права мета судског процеса и да је циљ да му се обори политички рејтинг.

Овај бивши високорангирани функционер владајуће СНС сада тврди да је новинар Јовановић, који је једва преживео напад, само „један мали шрафчић” искоришћен у плану његових политичких противника да се с њим обрачунају.

Симоновић: Јовановић део групе политичких противника

А политичка кампања против њега је, тврди Симоновић, почела још 2015. године када је Милан Јовановић, истражујући његове злоупотребе док је био на функцији директора Железница Србије, дошао да слика железничке прагове у Симоновићевом приватном дворишту.

„Један железнички праг кошта 200–300 динара. Да ли ико овде верује да ја немам 2.000 динара да као генерални директор Железница платим те прагове. Жалосно”, изнео је Симоновић део своје политичке аргументације и додао да су таблоиди то тада искористили против њега.

Симоновић је остао при оном што је раније говорио, пре свега да није наредио напад на новинара који се годинама бавио истраживањем разних злоупотреба у чијем је центру био Симоновић. Тврди да нема ниједног доказа да је Милан Јовановић написао један једини текст и оспорава му да је новинар.

Међутим, ново је да Симоновић од данас тврди да је Милан Јовановић део групе његових неименованих „политичких противника”.

„Текстови Жиг инфа (локални портал за који Милан Јовановић пише, прим. аут.) нису били проблем. Напротив, они су ми дизали рејтинг. Без њих сам добијао 25 одсто подршке, а са њима 60, 70 и 80 одсто. Немам никакву корист од напада на Милана Јовановића. Имају је неки други. Милан Јовановић је тврдио да се не бави политиком, а био је кандидат за посланика. Полицијски пуковници који су Владимира Михаиловића наговорили да ме лажно оптужи, кажњени су и компромитовани. Овде је против мене спакована прича од стране једне групе људи, а Милан Јовановић је само један мали шрафчић који то одрађује”, рекао је Симоновић данас и, између осталог, закључио да је „оптужни предлог у домену научне фантастике”.

Симоновић је чак понудио судији да „проба да замоли” неке старије људе који су разговарали с Миланом Јовановићем да дођу на суд и сведоче да им је Милан наводно рекао да „зна да то није урадио Сима, али неко мора да плати”.

Симоновић је рекао и да не зна да ли би се неко од њих „усудио да дође на суд” јер је Милан Јовановић „познат као прек човек, који прво мрзи себе, а онда и све друге”.

„Милан је познат као оштар човек, па сведоци беже”, рекао је Симоновић.

Симоновићево сведочење је повремено било тешко логички пратити јер је час тврдио да није ни знао да портал Жиг инфо и Милан Јовановић пишу о злоупотребама у општини, а час да су му писањем дизали рејтинг, час да није ни знао за њих, час да је Владимиру Михаиловићу, који је према оптужници пренео даље Симоновићев налог за напад, рекао „пусти те будале”.

Тврдио је да је Милан Јовановић део политичке групе која је имала рејтинг 0,2 одсто, а после паљења куће попела се на 20 одсто, али није хтео да каже о којој се групи ради.

Судија Лука Пантелић га је ухватио у недоследности у односу на сведочење на првом суђењу пред истим судом везано за његов разговор с Владимиром Михаиловићем.

Симоновић: Власт да утврди ко може да буде новинар

Омиљена теза Драгољуба Симоновића је да Жиг инфо није медиј, јер није регистрован као медиј, а да Милан Јовановић није новинар. Током данашњег обраћања суду Симоновић је апеловао на власт да одреди коначно ко је новинар, а ко није:

„Власт треба да отпочне процес ко може, а ко не може да буде новинар”, изјавио је Симоновић.

Милан Јовановић га је питао ко је за њега новинар и добио одговор да је то онај „ко је школован за ту област”. „Не можете да пишете све и свашта.”

Милан је поново питао: „Симоновић се бави политиком, да ли је завршио политичке науке?”

Симоновић: „Може и неписмен човек да се бави политиком.”

Михаиловић: Преварен, обманут и уцењен

Владимир Михаиловић је своје данашње изјашњавање пред судом почео речима: „Ја сам преварен, обманут и уцењен”. Затим је објаснио да га је уценио тадашњи начелник Полицијске управе за Београд Милан Станић, а преварио тужилац Предраг Миловановић.

Први му је наводно рекао да ће и он и супруга бити затворени, а њихова деца одведена у социјалну службу ако не каже да му је напад на новинара наредио Драгољуб Симоновић. Тужилац га је преварио јер му је нудио нагодбу, а онда од ње одустао.

Михаиловићево сведочење да је од Симоновића добио налог за напад на Милана Јовановића, а два пута га је поновио у истрази, једино је које директно повезује Симоновића са тешким кривичним делом. Михаиловић се тог сведочења одрекао у свом првом изјашњавању пред судом, али му судија који је водио први првостепени поступак није поверовао.

Михаиловић је и данас поновио причу коју смо већ чули и по којој су га полицијски пуковници, тада врло моћни, уценили да ће завршити у затвору и изгубити посао полицајца ако не окриви Симоновића. Зато је, наводно, све измислио.

Укратко, он је сам, на своју руку, тражио од познаника Игора Новаковића (трећеоптужени) да нађе неког ко ће оштетити аутомобил новинара Милана Јовановића. Михаиловић истиче да је тражио да то буде мало оштећење – „100, 200 евра”. Намера му је била да тако одобровољи Симоновића да његову супругу пребаци на друго радно место у Општини, где не би трпела тортуру.

И Михаиловић је данас додао нови детаљ о коме, током ево скоро четири године истраге и суђења, никада ништа није рекао. Михаиловић је испричао да се са тужиоцем Миловановићем, након пуштања из притвора, срео и у кафићу у Невесињској 21 и да му је и ту тужилац поновио да ће ако окриви Симоновића добити шест месеци „наногице” и бити враћен на посао.

Касније је преко адвоката који му је додељен по службеној дужности сазнао да је та понуда отпала јер „Миловановићеви шефови нису пристали”.

Суђење је данас, на захтев одбране, поново завршено раније него што је планирано. Следеће је раније заказано за 28. септембар у 9 сати. Тада ће бити саслушани трећеоптужени Игор Новаковић, као и оштећени Милан Јовановић и Јела Дељанин.

Тамара Спаић, Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар

1 × 5 =