Почетна » Шуга у Клиничком центру Крагујевац упалила аларм: Ево како да је препознате, који су први симптоми и како се лечи

Шуга у Клиничком центру Крагујевац упалила аларм: Ево како да је препознате, који су први симптоми и како се лечи

од Други Пишу
0 коментар

Појава шуге у Универзитетском клиничком центру у Крагујевцу, отвара питање да ли нам се поново враћају болести за које смо мислили да су искорењене. Ризик од ширења ове болести је у томе што се релативно лако преноси са заражене на здраву особу, а све додатно компликује што се први симптоми јављају тек месец дана после контакта са зараженом особом.

Шуга се, као заразно обољење, нажалост јавља и у 21. веку, а на светском нивоу и данас се проценат заражених креће између два и четири одсто, каже за Нова.рс инфектолог др Зоран Тодоровић, некадашњи директор Инфективне клинике у Крагујевцу и професор Медицинског факултета, који је данас у пензији.

Он подсећа да за шугу не постоји вакцина, али истиче да је медицина напредовала у лечењу ове болести, те да се данас, уз адекватну терапију, шуга успешно лечи и како каже, не оставља никакве последице.

„Појава шуге, углавном се везује за колективни смештај и колективне услове живота. Изазива је паразит ‘шугарац’ (лат. Сарцоптес сцабиеи) и преноси се директним контактом са човека на човека. Први симптом је свраб, који се јавља између прстију на шакама. Паразит се ту локализује, прави каналиће и то је узрок свраба. Поред свраба између прстију, јавља се и оспа, која је локализована најчешће у пределу већих зглобова, а и та оспа је праћена сврабом. Добра страна ове заразне болести је што се успешно лечи. Данас су нам доступни многи антипаразитарни лекови, који уз адекватну хигијену, у потпуности доводе до излечења. Заражена особа, касније нема никакве последице по здравље“, објаснио је др Тодоровић.

Зоран Тодоровић Фото:Дом здравља Крагујевац/промоМеђутим, он указује и на потенцијалну опасност ове заразне болести, јер, како каже, заражене особе често нису ни свесне да су биле у контакту са шугом, све док се не појаве први симптоми.

„Први знаци јављају се тек месец дана после контакта са зараженом особом. Што значи, да неко може да буде заражен на једном месту и да касније дође у другу средину и пренесе болест. Та особа је заражена још пре месец дана, толико траје инкубација. А, зараза се преноси релативно лако, физичким контактом“, истакао је овај инфектолог.

Наш саговорник напомиње, да се паразит „шугарац“ уништава на темпаратури од 70 и 80 степени, па се као мера превенције препоручује откувавање одеће, постељине и предмета који су били у контакту са зараженим особама.

На крају каже и да је лечење шуге, иако је реч о заразној и лако преносивој болести, у надлежности дерматолога, који ово кожно кожно обољење успешно лече.

Подвлачи да је хигијена најбоља превенција, те да правилним третирањем свих предмета са којима је заражена особа била у контакту, могу да се спрече епидемије већих размера.

Лечили шугу лековима за крупну стоку

Појава шуге у Универзитетском клиничком центру у Крагујевцу није први пут да се у једној институцији појави ова заразна болест.

Целу српску јавност пре две године узнемирило је откриће да је директор крагујевачког Завода за збрињавање одраслих особа ометених у развоју наредио запосленима да кориснике заражене шугом лече лековима за крупну стоку, иначе штетним за људе.

У великој полицијској акцији у августу 2020. ухапшен је директор Владица Станојевић и још 13 запослених у тој установи.

Полиција је приликом претреса просторја, пронашла лекове за животиње „Медимецтин“, а одређена количина била је убризгана у шприцеве и спремна за употребу.

Директрор Владица Станојевић је одмах смењен, а у притвору је провео месец и по дана. Цео случај водило је Посебно одељење за борбу против корупције у Краљеву, а јавности до сада није познат епилог ове велике афере.

Александра Петровић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар