Почетна » СУРОВО Српкиње иду на абортус зато што носе ћерку!?

СУРОВО Српкиње иду на абортус зато што носе ћерку!?

од admin
0 коментар

У Србији, као и у Црној Гори и Албанији, жене се одлучују да намерно прекину трудноћу уколико сазнају да носе девојчице.

Ово за „Блиц“ тврди др Душан М. Протић, приватни београдски гинеколог.

Парови из Црне Горе чине већину оних који из региона долазе код њега да одреде пол детета у раној фази како би донели одлуку о селективном абортусу. Међутим, и жене и из Србије нису изузетак.

– Парови који ми долазе углавном имају две или три ћерке, мада је било и случајева да дођу они који траже да прво дете буде мушко. Долазе ми људи и из Немачке на овакву проверу. Имамо сам случајеве да се трудноћа завршила абортусом када је резултат показао да је дете женско – са жаљењем каже др Протић.

Било је и случајева да дођу они који траже да прво дете буде мушко Протић:

У клиници у којој ради пол се може одредити хориоцинтезом – биопсијом хорионских чупица и методом који се заснива на узимању крви из вене и накнадној анализи ДНК плода. Сама интервенција хориоцинтезе кошта око 400 евра, а Протић сматра да ко је спреман да плати тај новац за информацију, он то не ради из интересовања, већ да би могао абортирати у законски предвиђеном року, до 10 недеље трудноће.

Проф. др Снежана Ракић, директорка Клинике за гинекологију и акушерство „Народни фронт“, каже да се селективни абортус најчешће одвија у приватним клиникама и у прећутном договору са гинекологом.

– Селективни абортус није могућ у државним болницама – објашњава она.

Надлежни из Савета Европе су од власти у Подгорици прошле године затражили податке о селективним абортусима, након што је Популациони фонд УН Црну Гору сврстао међу земље у којима се рађа несразмерно више дечака него девојчица.

С. Тодоровић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар