Почетна » Суспензије поштара широм Србије

Суспензије поштара широм Србије

од admin
0 коментар

 

Представник радника „Поште“ у обустави рада Томислав Мандић изјавио је за Н1 да је, према незваничним информацијама, широм Србије укупно подељено око 5.000 радних налога, али да они нису у складу са Законом.

Мандић је рекао да су суспензије у Новом Саду углавном подељене поштарима, куририма, шалтерски радницима, махом радницима технологије и да је то „већ трећина од укупног броја запослених у Новом Саду“.

Суспензије се, како је рекао, деле и запосленима у Београду, а биће дељене не само у Београду, већ и у свим већим местима у Србији.

„Образложење је да смо одбили радне налоге, а то као појам не постоји ни у Закону о раду ни у Уставу Србије, јер не садржи у себи поуку о правном леку, која је једино валидна колико је закон признаје“, рекао је Мандић за Н1, оспоравајући правоваљаност поступка који примењује руководство „Пошта“.

Он је навео да је, према незваничним информацијама, подељено укупно око 5.000 радних налога који нису у складу са Законом.

Према Закону, суспендовани радници добијаће само 30 одсто или 25 одсто плате, што је 11.000, односно 7.000 динара.

„Већина суспендованих радника су родитељи, самохране мајке, угрозили су егзистенцију 300, 400 људи у Новом Саду. Има и случајева да су оба супружника суспендована“, рекао је Мандић за Н1, наглашавајући да се то досад „никад није догодило“ и да је „апслолутно непојмљиво за овакво предузеће“.

„Људи се нису уплашили суспензија и видете да су се окупили у великом броју.

У Новом Саду су сви поштари суспендовани, ово није у интересу ни нас, ни предузећа, ни државе“, поручио је Мандић.

Радници апелују да Влада и председник Србије обрате пажњу на запослене у „Пошти“ чија су примања међу најнижима у земљи, иако раде у предузећу од општег јавног значаја.

Радницима ЈП „Поште Србије“ који штрајкују захтевајући повећање зарада на републички просек стижу бројне поруке подршке из невладиног сектора, удружења грађана и од поједних политичких партија.

У Пошти у Горњем Милановцу суспендовано је око 30 радника који су у штрајку, објавио је портал Гминфо.

Ти радници су привремено удаљени са посла због „непоштовања радне дисциплине“. Руководство Поште у Горњем Милановцу није било доступно за изјаве.

Обустава рада дела запослених у Пошти Србије почела је 2. децембра. Радници Поште траже повећање зараде у висини републичког просека.

ФоНет/Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар