Почетна » Сутра финале највеће Европске награде за проналазаче, српска научница надомак награде за животно дело

Сутра финале највеће Европске награде за проналазаче, српска научница надомак награде за животно дело

од admin
0 коментар

 

Професорка Гордана Вуњак-Новаковић номинована је у категорији Животно дело, а учествује и у такмичењу за Награду публике.

Свој глас за српску научницу јавност из земље и дијаспоре може дати на линку Популар Призе.

Професорка Вуњак-Новаковић се две деценије бави истраживањима и применом биореактора који омогућавају да се хумана ткива гаје у лабораторији.

Са својим тимом научника направила је срчани мишић од матичних ћелија који ради као срчани мишић одраслог човека, што представља праву револуцију у медицини какву познајемо. Тренутно истражује и да ли би њихова технологија могла да помогне и опоравку плућа оштећених услед КОВИД-19. подсећају из Европског завода за патенте.

Гордана Вуњак-Новаковић је професорка Универзитета Колумбија у Њујорку, чланица САНУ и прва Српкиња и жена која је постала члан Националне академије инжењерства САД. Угледна научница је и креативни амбасадор Србије у оквиру Савета за креативне индустрије при Кабинету председнице Владе Србије Ане Брнабић.

Председник Србије Александар Вучић је 2020. године одликовао Орденом Карађорђеве звезде другог степена за нарочите заслуге у представљању Републике Србије и њених грађана и постигнуте изузетне резултате у области медицинских наука и биомедицинског инжењерства као једног од најперспективнијих начина за продужење људског века и побољшање квалитета живота.

Времена објављивања имена добитника, по категоријама у којима су номиновани:

Индустрија – 19:30; Истраживање – 19:40; Земље које нису чланице ЕПО – 20:00; Мала и средња предузећа – 20:10; Животно дело – 20:20 (номинована Гордана Вуњак Новаковић); Награда публике – 20:30 (номинована Гордана Вуњак Новаковић).

О Европској награди за проналазаче

Европска награда за проналазаче једна је од најпрестижнијих европских награда за иновације којом се одаје признање појединцима и тимовима чији пионирски изуми пружају одговоре на неке од највец́их изазова нашег доба. Финалисте и победнике бира независни жири састављен од међународних ауторитета из области бизниса, политике, науке, академске заједнице и истраживања. Жири оцењује предлоге на основу доприноса техничком напретку, друштвеном развоју, економском просперитету и отварању нових радних места у Европи.

Данас Онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар