Почетна » Сувоборска греда: Писмо амбасадору САД Кристоферу Хилу поводом његове подршке пројекту РТ.

Сувоборска греда: Писмо амбасадору САД Кристоферу Хилу поводом његове подршке пројекту РТ.

од Други Пишу
0 коментар

Поводом изјава везаних за Рио Тинто, удружење „Сувоборска греда“ је упутило писмо амбасадору САД Кристоферу Хилу.

Поштовани господине Хил,

Пишемо Вам у име народа Републике Србије, а пре свега као житељи села Прањани у ком су током Другог светског рата (1944.) спашене стотине савезничких пилота међу којима је, као што Вам је познато, било највише америчких држављања.
Прошле године сте били гост на обележавању 78. годишњице Мисије Халијард у Прањанима и том приликом сте говорили о снази заједничког подухвата Срба и Американаца и о превазилажењу незамисливих препрека на путу до циља.
Можда сте притом били свесни бремена коју су те 1944. понели мештани прањанског краја, а које посредно носимо и ми данас, будући да смо дочекујући потомке спашених америчких пилота и прихватајући њихову захвалност изнова евоцирали и повредили свеже успомене народа Србије на жртве
НАТО агресије 1999. године, али по свему судећи то бреме је за Вас безначајно.
Не ламентирамо над прошлим догађајима нити бисмо се данас другачије понели према онима који пријатељски долазе на место где су наши преци спасавали њихове претке, али Вас подсећамо на историју наших односа с разлогом.
Недавно сте говорили о пројекту Рио Тинта у Србији и подржали наставак зелене транзиције којом би наша земља била експлоатисана и уништавана за потребе других земаља, а интерес у томе, судећи по Вашим речима, имају и Сједињене Америчке Државе. С друге стране, у одбрани од те тзв. зелене агенде чија се реализација годинама систематски припрема, стоји народ земље у којој сте амбасадор, а ту пре свега мислимо на мештане угрожених подручја којима прете Рио Тинто и њој сродне компаније: на мештане Јадра, Ваљева, Косјерића, Добриње, Јагодине, Рековца и већ поменутих Прањана.
Наравно, тај пројекат сте представили као економску шансу уз поштовање свих еколошких стандарда, али смо сигурни да Вам је јасно да смо ту мантру чули безброј пута и да ни најмање не верујемо таквим обећањима, како због научног мишљења некорумпираних домаћих стручњака тако и због репутације коју поменута компанија има у свету. Не знамо одакле долази Ваша одлука да се мешате у унутрашња, економска и еколошка питања земље у којој сте челник једног страног посланства, још нам је већа непознаница зашто се обраћате као заступник поменуте мултинационалне компаније, али Вам не бисмо говорили о нелогичностима које су очигледне. (Ипак, не можемо да Вас поштедимо замишљања гротескне слике на којој се Ваш колега а нажалост наш сународник, амбасадор Марко Ђурић, бави унутрашњим питањима САД и подржава неки пројекат ком се америчко становништо противи.)
Само Вас подсећамо да се вратите на сопствене речи од прошле године и при следећим изливима подршке Рио Тинту имате на уму шта сте тада говорили на Галовића пољу у Прањанима.
Ми памтимо и херојски чин из 1944. и захвалницу српском народу из 1999. године, јер као часни српски сељаци још увек гајимо културу сећања, а та част српског сељака и култура сећања неће нам дозволити да у руке мултинационалних компанија и њихових незваничних заступника препустимо гробове предака и животе нас и наших потомака.

Еколошко удружење „Сувоборска греда”
У Прањанима, 6. марта 2023.

Можда ти се свиди

Оставите коментар