Почетна » Сувоборска греда – реакција

Сувоборска греда – реакција

од admin
0 коментар

 

На почетку борбе мештана прањанског краја против потенцијалних рудника литијума и геолошких истраживања на литијум, бор и пратећу асоцијацију елемената на територији општине Горњи Милановац, председник општине Дејан Ковачевић био је упоран у намери да негира постојећу документацију Министарства рударства и енергетике, те да забринуте мештане представи као надриекологе с политичким, тј. страначким ангажманом.

Иако смо у међувремену, као мештани, а затим и као еколошко удружење „Сувоборска греда”, дошли до документације која је волшебно изгубљена на релацији Влада Републике Србије – Скупштина Општине Горњи Милановац, организовали научно-информативне скупове с еминентним стручњацима (академицима и универзитетским професорима), предали петицију мештана на коју никада нисмо добили ни позитиван ни негативан одговор из општинске управе, и поврх свега, на приватним имањима пронашли геологе који су са собом носили исто оно решење о ком председник Општине није обавештен, поново смо дошли до тврдњи да је наша прича бесмислена, а на наш рачун су пале и увреде.

Наиме, председник Дејан Ковачевић споменуо је да је на скупштинском заседању усвојен План генералне регулације за Прањане, према ком, наводно, у прањанском крају неће бити рудника јер се рудник нигде и не спомиње. Водећи се досадашњим искуством, свесни смо да су основна оружја локалне самоуправе против незадовољних грађана нетранспарентност и прикривање одређених радњи; такође смо свесни да планирање рудника и његово уношење у документа следи тек након детаљних геолошких истраживања, која такође остављају директне последице по воду и земљу, те по биљни и животињски свет и здравље људи. Стога, Ковачевићеву изјаву не можемо сматрати валидном тврдњом све док не буде поткрепљена конкретним доказима:

1) Документ у ком би се споменуо рудник литијума тј. геолошка истраживања на литијум, бор и пратећу асоцијацију елемената, као негација и укидање поменутог решења Министарства, могао би бити знак да рудника неће бити. Неспомињање у Плану генералне регулације за Прањане нема баш никаквог значаја.

2) Осим тога, у Плану генералне регулације не може бити рудника кад још званично нису завршена ни површинска истраживања. Будући да не желимо ни истражне бушотине каквих има у лозничком и ваљевско-мионичком крају, започету борбу ћемо наставити све док не буде реалног и аргументованог доказа, односно забране експлоатације бора, литијума и пратећих елемената и забране геолошких истраживања на поменуте елементе на територији Општине и територији Републике.

Али морамо се осврнути и на Ковачевићеве клевете, па их у потпуности цитирамо:
„Наводни еколози потпомогнути са неколико политичких организација плаћени из разноразних Сорошевих фондова покушавају да у Србији изведу обојену револуцију и да без избора дођу на власт. (…) Грађани Горњег Милановца ће ускоро моћи да виде на чијим листама за изборе ће се наћи имена такозваних еколога. Њима је само важно да дођу на власт и ништа више.”

Уверавамо председника да по том питању може бити миран, јер су наше намере да сачувамо земљу, воду и ваздух далеко изнад ситносопственичких интереса какве би могао имати један (провинцијски) чиновник. Такође, може бити миран и по питању несувисле изјаве о „Сорошевим фондовима” и „обојеној револуцији” будући да због борбе с мултинационалним компанијама и њиховим крупним сарадницима, немамо времена да се дуго бавимо ситним клеветницима који не намеравају да изађу у сусрет грађанима иако их на то обавезује функција.

Еколошко удружење Сувоборска греда

Можда ти се свиди

Оставите коментар