Почетна » „Сведочења о акушерском насиљу нас поразила, ово мора да експлодира“

„Сведочења о акушерском насиљу нас поразила, ово мора да експлодира“

од Други Пишу
0 коментар

Соња Тошковић из Београдског центра за људска права рекла је у Новом дану Н1, поводом спота о индукованом побачају који је та организација направила, да их је на то подстакао случај Милице Филиповић.

„Били смо потресени када смо чули Милицу, знали смо да нешто морамо да урадимо. Она је била прва, поразила су нас сведочанства стотина жена које су нам се обраћале, које су биле спремне да поделе искуства, то се не дешава задњих година, већ деценијама, нико томе још увек није стао на пут“, казала је.

Глумац Бранислав Јевтић, који је радио спот, каже да га је подстакао број жена који им се јавио.

„Био сам усисан у све ово и рекао сам да ово не може да се пусти, мора да експлодира, стварање овог видео спота је било јако трауматично, али није ни десети део онога што се њима десило“, истакао је.

Јевтић каже да су све те жене његове „сестре, пријатељице, кологинице“ и да ће се можда и њима десити овако грозна ствар или ће можда бити сведок.

„Хајде онда да их обестимо – имате право да урадите то и то, да се ово више не догоди ниједној жени, то је сума-сумарум ‘да, ја сам прошла трагедију, али желим да се ово више не догоди ниједној жени’. Жене су најчешће говориле да остављају достојанство оног тренутка када улазе у породилиште. Било је хиљаде исповести жена, јављају се оне које кажу да је и много горе, то треба да се промени у људскости, није можда битна ни институција, него да се позовемо на људскост, ако се већ десио трагичан случај да онда макар све остало буде хумано, а не да се користе медицинске лопате“, каже Јевтић.

Тошковић каже да то што лекари и медицинско особље ћуте не треба да буде разлог да мисле да се систем неће променити.

„Лекари штите своје инстресе, многи судски поступци су тешки, не само када су у питању индуковани побачаји. Ништа није немогуће, али је важно да заиста имамо разговор и дијалог и са Министарством здравља и са породилиштима, болницама, са свима из те професије, тај тренутак ће да се деси. Ово је толико јавно, да нема назад, деслио се и имамо поступке који су у току, да ли ће да се реши до краја године не, неће, али је кренуло. Међу лекарима и медицинским радницима има фантастичних људи, сигурно ће и они реаговати. Увек има оних који су прави и добар пример, борба је на неколико нивоа. Немамо партнера у Министарству здравља, у овом тренутку нам се Министарство није јавило, никакав одговор нисмо добили“, рекла је она.

Јевтић каже да је видео направљен на другарској бази и да су били ношени таласом исповести.

„Ћутање надлежних не може да траје дуго, у једном моменту ће морати да кажу ‘о, да, ово је велики проблем’. Направили смо видео, нисам знао да ће бити напорно правити га, од сценарија до снимања. Хвала Хани Јапунџић, Цеци Бојковић, позвао сам је (и питао) да ли би пружила подршку, неко је ко има ауторитет, њена прва реакција је била ‘да ли се ово дешава’ и рекла је апсолутно да“, наводи глумац и апелује на оно што је вечити проблем – мањак средстава.

 

 

„Апелујем на колеге да препознају проблем, да кажу ‘да, ово се дешава на метар од мене’, и укључиће се још људи“, додао је.

Тошковић је сагласна и верује да ће у судским поступцима неко одговарати.

„Сада неће моћи неко тако ноншалантно да се понаша, то се стварно десило, и овај видео су сведочанства жена. Желим да се захвалим целој екипи, ово није пројекат, ми смо као људи, као грађани дубоко били поражени да се ово дешава у Србији и одлучили да уложимо и нађемо људе добре воље и уђемо у борбу, немамо капацитет да заступамо све жене, потребни су нам саборци“, закључила је Соња Тошковић.

Н1 Београд/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

3 × 2 =