Почетна » Светлана преко 26 пута покушавала да закаже преглед своје болесне бебе

Светлана преко 26 пута покушавала да закаже преглед своје болесне бебе

од Други Пишу
0 коментар

Мом детету, које има само 15 месеци, а рођено је са шумом на срцу, требало је да ураде контролни преглед у априлу ове године, али када сам позвала дечју болницу речено ми је да морамо много да чекамо и да је први слободан термин код кардиолога, код којег је био и када се родио – март 2024. године. Како су то изговорили, пала сам са столице и мислила сам да ћу се онесвестити, прича за Нова.рс Светлана М. из Београда (замолила је да остане анонимна), којој је после порођаја речено да дете мора на контролни преглед у априлу ове године, јер је на рођењу имао здравствене компликације.

Као што правила и налажу, Светлана је због заказивања контролног прегледа за дете, прво отишла у дом здравља. Међутим, тамо јој је речено да код кардиолога у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, нема слободних термина.

“По природи сам веома упорна и нисам могла да дозволим да моје дете чека годину дана на преглед, а имао је и других озбиљних проблема са здрављем када се родио. Имао је сепсу и три недеље је лежао на неонатологији. Сада је добро, али често смо упућени на лекаре, због разних контрола. Наиме, знам да сваког петог у месецу избацују слободне термине, не само Тиршова, већ и остале установе. Међутим, ни за једну болницу до сада нисам добила термин преко дома здравља, сваки пут сам лично са документацијом и повишеним тоном, морала детету да обезбеђујем лекара, што је срамота. У дому здравља ми кажу да болница избаци један до два термина месечно, који се одмах разграбе“, револтирано прича Светлана.

Упорно, без пауза, звала је дечју клинику 26 пута и 27. пута јавио се женски глас.

„С обзиром да ми у дому здравља нису дали термин, јер га није било, одлучила сам да зовем и болницу. Када сам коначно добила број за заказивање за грађанство, које иначе ради од 13 до 15 сати, 26 пута сам позвала и тек 27. пут су се јавили. Јавила се жена, која је, када сам рекла да ми је син прегледан код доктора Игора Стефановића, нагласила да се код њега дуго чека. Одговорила сам да није проблем, сачекаћемо месец или два, међутим на то ми каже да је требало да зовемо још прошлог априла. Кад је укуцала податке детета рекла ми је имате да има слободан термин у марту 2024. Како је то изговорила ја сам пала са столице. Рекла ми је да се и код других лекара чека до краја године“, прича ова упорна мама.

Међутим, како већина лекара у Србији ради и у државним и у приватним установама, Светлана је одлучила да овог доктора потражи приватно.

„Нашла сам путем интернета клинику у којој ради приватно и позвала сам да закажем преглед. Када су се јавили, питала сам колико недеља треба да чекамо, а одговорили су ми да можемо одмах исте недеље да га доведемо и да то кошта 10.000 динара. Наравно, нисам одвела дете на преглед јер чекам да видим да ли ћемо нешто ипак успети у Тиршовој. Срамота је да људи који имају књижице треба да чекају годину дана и више, а они који имају новца све завршавају у року од одмах. Толико сам била бесна да нисам знала како да реагујем. Јурим да дете упишем у вртић јер треба да се вратим на посао, а не могу да га одведем да уради све неопходне прегледе, како би мирне главе кренуо у колектив. Министарка здравља, која се бори за лакше заказивање и критикује лекаре који паралелно раде државно и приватно, треба да зна каква је ситуација на терену и да хитно нешто учини и промени на боље“, каже Светлана.

Невероватно је да дечји кардиолози, наглашава она, немају ниједан слободан термин за контролу пацијента у размаку од 12 месеци.

„Када је требало да водим сина на преглед у Сокобањску, такође сам термин добила тако што сам физички отишла у ову установу, ушла унутра, показала докторима његове папире и рекла: ‚Закажите му преглед!‘ Докторка која ме је примила, питала је: ‚Зашто ми ово дете долази тек са девет месеци?‘, а ја нисам могла да му закажем раније, а ни тада не би добио термин, да нисам отишла тамо и гласно и јасно рекла о чему се ради. Има људи који ће одмах отићи у приватну клинику. Међутим, ствар је у томе да већина нема тих 10.000 динара за ултразвук и преглед, и да ће они сви остати на чекању. Неће се велики број родитеља бунити, посебно не они који живе ван Београда. Људи су несигурни, уплашени, па ћуте и чекају и зато овакве ствари пролазе“, љутито закључује Светлана.

Међутим, лекари у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, кажу да дају све од себе, да падају с ногу од количине посла, а да је пацијената све више и да су сва оболела деца, из целог региона, упућена на ову здравствену установу.

„Истина је да термина нема, јер смо пуни. Преоптерећени смо свакодневно. Нема довољно лекара, ни сестара, а у болници је непрестана гужва. Овде лечимо сву децу из Београда, целе Србије, Црне Горе, Републике Српске, Босне и Херцеговине, са свих страна. Колеге раде приватно, али у своје слободно време, не у време када су овде дежурни, а то је законом дозвољено. Мама детета којем је неопходан кардиолошки преглед треба са упутом без термина из дома здравља да дође код нас, и дете ће бити примљено и прегледано. Ниједан мали пацијент одавде не излази пре него што га погледа лекар“, објашњава за Нова.рс докторка из Тиршове, која је замолила да не помињемо њено пуно име и презиме.

Из тог разлога контактирали смо болницу и добили одговор да у служби кардиологије Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, у ЕХО кардиографској амбуланти, сва деца са урођеним срчаним манама добију термин за контролни преглед.

„Деца која немају урођене срчане мане, а њихово здравствено стање захтева ултразвучно праћење, такође добију термин у складу са њиховим здравственим стањем. Током 2022. године у кардиолошким амбулантама Универзитетске дечје клинике, обављено је више од 11.500 прегледа“, речено нам је у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој.

Подсетимо, на иницијативу министарке здравља проф. др Данице Грујичић, 20. децембра 2022. укинуто је заказивање термина код лекара од 1. до 5. у месецу.

“Увек мора да има отворених термина. Ако не могу да се попуне, онда су одговорни директори. Значи стално мора да буде зелено. Нека буде 25 прегледа, што да не, колико пута сам остала до седам сати увече да прегледам пацијенте. Нека се плате људима прековремени сати, али не може да се деси да ја прегледам пет у државној служби, а онда 25 пацијената у приватној“, нагласила је министарка.

Нажалост, заказивање прегледа и снимања у државним здравственим установама, и за одрасле и за децу, још увек је на нивоу немогуће мисије.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock, Privatna arhiva

Ана Марковић и Сања Радовановић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар