Почетна » Ноам Чомски у писму Александру Вучићу: Узнемирен сам због чињенице да је Институт за филозофију на мети власти

Ноам Чомски у писму Александру Вучићу: Узнемирен сам због чињенице да је Институт за филозофију на мети власти

од admin
0 коментар

 

Чомски је истакао да је била привилегија сарађивати са представницима Института, и поручио да се нада да “Србија неће поћи овим мрачним путем”.

Он је указао да је Институт с правом забринут због неадекватног састава Управог одбора, што ће имати веома штетне последице на његов аутономни рад.

Ноам Чомски, инаце инострани члан САНУ, тако се придружује међународним интелектуалцима који апелују на државу Србију да Институту за филозофију и друствену теорију омогући конституисање непристрасног и компетентног Управног одбора, као и транспарентну и адекватну процедуру за избор новог директора, наводе из Института.

Запослени на Институту су неколико пута јавно подсетили да су због свог критичког приступа свим властима већ више од годину дана на удару појединих структура у држави “које су им наметнуле компромитованог председника Управног одбора и некомпетентног вршиоца директора који је дошао ван Института”.

Протест запослених на том институту изазвало је именовање Управног одбора на чијем је челу Зоран Аврамовић, који је ’90-их година био носилац водећих функција у екстремно десној Српској радикалној странци Војислава Шешеља, а потписници га сматрају одговорним за ускраћивање финансијских средстава ИФДТ-у.

Крајем фебруара научна сарадница на ИФДТ-у Газела Пудар Драшко рекла је да је “Институт практично у ванредном стању од марта прошле године, зато што је Влада Србије нарушила праксу консултовања колектива приликом постављања чланова управног одбора и потом на исти начин поставила вршиоца дужности директора”.

Пудар Драшко, која је и помоћница директора на ИФДТ-у, изјавила је агенцији Бета да није искључена могућност да је реч о политичком притиску, као и да власт критикује ИФДТ јер су својевремено запослени потписали подршку грађанским протестима у Србији.

Н1/Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар