Почетна » Матић: Србија припремила дигиталне сертификате о вакцинацији који ће омогућити лакше путовање ван земље

Матић: Србија припремила дигиталне сертификате о вакцинацији који ће омогућити лакше путовање ван земље

од admin
0 коментар

 

Она је нагласила и да дигитални сертификат није ковид пасош.

„То је друга врста исправе. ЕУ се повукла из тога, јер је он садржао и број пасоша, неке податке којима није било место да се ту нађу. Дигитални сертификат говори када сте вакцинисани или сте прележали или сте урадили ПЦР тест и негативни сте“, нагласила је Матић.

Према њеним речима, ЕУ ће за недељу дана дати прецизнију информацију у вези са изгледом и начином издавања сертификата.

„То ће морати да се имплементира кроз здравствени систем који даје потврду о вакцинацији, да ли је прележана болест, мора бити увезан у систем“, објаснила је Матић.

Србија је, каже, већ припремила дигиталне сертификате, и многе земље су заинтересоване за преговоре, међу којима Грчка, Израел, Словенија.

Постојаће више опција, једна од њих је да дигитални сертификат постоји у облику апликације за мобилни телефон, а морају се проћи провере и аутентификације.

Министарка је истакла да се са грчким министарством туризма преговара о међусобном признавању дигиталних сертификата о вакцинацији.

Додаје да је грчки министар најавио посету Србији за крај марта или почетак априла.

Она је нагласила и да ће, ако Србија буде стављена на црвену листу и не буде имала добру епидемијску ситуацију, довести у питање све оно око чега се преговара.

ХРТ је јуче пренео да је министар туризма Грчке Хари Теокарис рекао да ће вакцинисане особе, особе које имају антитела или негативан налаз на коронавирус моћи на летовање у ту земљу.

У Турску ће се моћи и без ПЦР теста, навела је министарка.

Када је реч о домаћој туристичкој сезони, истакла је да ће Србија тек за три године моћи да опорави сектор туризма да дође на ниво који је имао 2019. године, која је била рекордна.

ФоНет, Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар