Почетна » Храст – лековити „запис“

Храст – лековити „запис“

од admin
0 коментар

 

*Опис*: Листови су наизменично спирално распоређени, елиптично-објајасти, по ободу дубоко режњевити, ређе назубљени. Цвета и листа истовремено. Мушки цветови су зеленкасти, груписани у растресите ресе, а женски су појединачни или у цвастима. Плод је једносемена орашица. Расте на Апенинском и Балканском полуострву и у Малој Азији

*Као лековити део биљке користи се*: Осушена кора (Qуерцус цортеx). Прикупља се у рано пролеће, пре олиставања или у јесен, по опадању листа и то само сасвим глатка кора, са младих стабљика, летораста или грана

*Хемијски састав*: Кора храста садржи 8-20% кондензованих танина

*Употреба*: Активни састојци коре храста делују на скупљање ткива и вирустатично. Користи се код упала коже и слузокоже уста и грла, за испирање, не дуже од две недеље.

*У народној медицини се користи: Као чај против пролива (не дуже од 3-4 дана), најчешће од храста лужњака (на илустрацији)

*Ограничења у употреби: Купке се не смеју примењивати код повреда веће површине коже или слузокоже, код влажних екцема, срчане инсуфицијенције (ИИИ и ИВ стадијум), хипертензије (ИВ стадијум) и фебрилних стања. Не препоручује се код дечјих пролива.

Начин припреме и употребе чаја: Унутрашња употреба: Кафену кашику коре храста прелити шољом (око 200мл) хладне воде, суд поклопити и оставити преко ноћи. Ујутру чај процедити. Ову количину чаја попити у току дана на гутљаје. Спољашња употреба: Кафену кашику коре храста прокувати са пола литре воде, процедити и користити за гргљање. За облоге и купке 20г (7 кафених кашика коре храста) прелити са 1л воде, загрејати и пустити да ври 10 минута, па процедити.

Институт „Јосип Панчић“   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

20 + nine =