Почетна » Талас ЛЕДЕНОГ АРКТИЧКОГ ВАЗДУХА стиже у Европу, а ево како ће то ИЗГЛЕДАТИ У СРБИЈИ

Талас ЛЕДЕНОГ АРКТИЧКОГ ВАЗДУХА стиже у Европу, а ево како ће то ИЗГЛЕДАТИ У СРБИЈИ

од admin
0 коментар

Лепом септембарском времену ускоро дефинитивно долази крај и већ следеће седмице Европу ће захватити талас хладног ваздуха са Арктика када ће температуре драстично пасти.

Како јавља метео портал „Север Wеатхер Еуропе“, идуће седмице са севера ће над нашим континентом доћи до снажног продора ваздушне масе с Арктика који ће се проширити над великим делом Европе.

Натпросечно високим температурама доћи ће крај након двају продора хладноће са севера, преноси Индеx.хр.

I u Srbiji će biti hladno i kišovito

Први и слабији продор хладног ваздуха стиже овог викенда, а други, интензивнији продор требало би да се догоди у понедјељак или уторак, при чему ће маса врло хладног ваздуха допрети све до јужног Медитерана, па чак и севера Африке, наводи „Севере Wеатхер Еуропе“.

Тренутна метеоролошка ситуација над Европом почеће да се мења у петак, кад ће се хладни арктички ваздух почети да се пробија над севером и западом континента.

Хладан ваздух шириће се иза хладног фронта с Атлантика према средишњој Европи, док ће се топли ваздух померати на крајњи север, према Скандинавији и североистоку.

Над Атлантиком ће се ускоро формирати нови талас хладног ваздуха, а тада ће се створити „канал“ према северу који ће омогућити снажан продор арктичког ваздуха према континенталној Европи.

До уторка ће се талас хладног зрака развити над континентом, па ће се тако арктички фронт проширити преко средње Европе до Балкана и Медитерана, наводи „Севере Wеатхер Еуропе“.

Због арктичког таласа доћи ће до драстичног пада температуре.

А како ће бити у Србији

Јако захлађење чека и грађане Србије након топле радне недеље, те ће за викенд температуре бити ниже и за 10 до 15 степени, најављују метеоролози.

– До суботе ће у целој земљи бити веома топло током дана, а ноћи ће бити хладне. Дневне температуре биће праве летње и кретаће се између 26 и 32 степена, у Београду 30 – каже метеоролог Ђорђе Ђурић.

Стабилно и лепо време, последица је антициклона, који се налази изнад већег дела Европе, али за викенд морамо да се „опростимо“ од лета.

Da li je ovo samo privremeno zahlađenje ili se defiitivno oprašamo od leta?

– Прва половина суботњег дана биће топла и сунчана, а поподне и увече стиже наоблачење са северозапада, које ће донети снажан ветар и јако захлађење. Са око 30 степени, температура ће пасти за неких десетак, а постојаће и могућност за кишу. Ипак, што се падавина тиче, још увек је рано за прецизне прогнозе – рекао је Ђурић за „Блиц“.

Како каће, календарска јесен почиње у недељу, те су температуре које су за 10-15 степени ниже од тренутних, и примерене том добу.

– Садашње температуре су за седам, осам степени изнад просека – каже метеоролог.

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар