Почетна Друштво Тек почео јун, а већ бриге око грејања: Дрва и пелет скупљи, а тражња расте

Тек почео јун, а већ бриге око грејања: Дрва и пелет скупљи, а тражња расте

од Други Пишу
0 коментар

Иако је тек почетак јуна, а претходна грејна сезоне недавно завршена, цена огревног дрвета достигла је 9.000 динара за кубни метар. Продавци кажу да постоји могућност да цене још нарасту, док су грађани већ сада у страху да ће због велике потражње дрвета, али и енормног раста цена морати пре куповине да сведу рачуницу хоће ли имати довољно новца за неопходну количину.

И поред поскупљења дрва за огрев за 30 одсто, трговци не памте да је за истим икада владала већа тражња, и то у ово доба године.

У мају прошле године кубик храстовине и буковине продавао се за 40-45 евра, у октобру је поскупео на 50-55 и у том распону се држао донедавно када је дошло ново поскупљење. Сада је цена дрва за огрев у већим градовима Србије и 9.000 динара за метар, а трговци кажу да би могла да буде и већа.

А да дрва нема на “лагеру” најбоље илуструје податак да за чланове Удружења пензионера у Краљеву, који их међу првима набављају за наредну зиму, недостаје да се набави још 2.500 кубика. И нико не зна када, колико и по којој цени ће дрва стићи.

“Ми максимално дајемо позајмице 60.000 динара. Али, дрва су скупља. Покушаћемо да дамо мало више. Сада тренутно немамо никакву понуду за дрва. Пензионерима смо рекли да нема уписа. Дрва не нуди нико. Сналазите се сами како знате”, каже за Н1 Ратомир Дробњак, председник Удружења пензионера у Краљеву.

Разлог незапамћеног интересовања да се још у пролеће обезбеди огрев је страх од новог поскупљења „кога ће несумњиво бити до јесени“, као и од енегретске кризе.

Осим оних који се греју на дрва, муке муче и грађани који за грејање користе пелет који је драстично скупљи. Тако је за тону обичног потребно издвојити 35.000 динара, док је цена оног без коре 45.000 динара.

Због раста цена забринути су и они који су прикључени на централно грејање, па су свесни да ће у свим градовима доћи до поскупљења грејања.

Ненад   Божовић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар