Почетна » Телевизије ће дозволе за националне фреквенције добити пре 4. августа

Телевизије ће дозволе за националне фреквенције добити пре 4. августа

од Други Пишу
0 коментар

Из Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) је потврђено да у поступку за доделу дозвола за националне фреквенције, који је већ покренут, „неће бити нерегуларности“, и да ће телевизијама дозволе бити додељене на време, објавио је данас Истраживачко – издавачки центар Демостат.

Демостат наводи да је из РЕМ-а, у одговору на новинарско питање, потврђено да ће телевизијама дозволе бити додељене пре него што 4. августа истекну постојеће дозволе.

Поводом изјаве председнице РЕМ-а Оливере Зекић, да то тело приликом одлучивања неће узимати у обзир досадашњи рад телевизија, у извештају Демостат оцењује да то „практично значи да РЕМ неће поштовати одредбе Закона о електронским медијима“.

„Према одредбама тог закона, уколико је подносилац пријаве већ пружао медијску услугу, РЕМ приликом одлучивања мора да узме у обзир и његову праксу у извршавању обавеза, као и поштовање програмског елабората на основу кога му је претходна дозвола издата“, наводи Демостат.

Истиче се да, ако би се догодило да се поступак доделе дозвола за националну фреквенцију не заврши до 4. августа, „ниједна телевизија не би могла легално да емитује програм на целој територији Србије“.

„Наиме, када једној телевизији која је имала националну фреквенцију дозвола истекне, а не добије нову, она мора да обустави емитовање програма. Уколико то не уради, РЕМ захтева од оператора да прекине дистрибуцију садржаја. Међутим, телевизије Пинк, Хаппy, Прва и Б92 не би у том случају нестале и са кабла, јер имају дозволе за кабловско емитовање које истичу током 2024. и 2025. године. Те дозволе се продужавају на основу захтева, а не путем јавног конкурса“, истиче се у извештају.

На конкурс за доделу националних фреквенција, који је затворен 20. јуна, пријавило се 14 телевизија – Пинк, Хепи, Вести, БК, Уна, Нова С, Н1, Прва, Б92, Коперникус, ТВ2, ТВ К1, ТВ Тањуг и Курир ТВ, а РЕМ је ове недеље почео разговоре са кандидатима, који прво образлажу зашто мисле да треба да добију фреквенцију, након чега им чланови Савета РЕМ-а постављају питања.

Следеће недеље ће чланови Савета РЕМ-а обићи студије и места одакле телевизије емитују програм, како би се уверили да су сви услови задовољени, а потом ће бити организована седница Савета РЕМ-а, на којој ће се тајним гласањем одлучивати о томе који кандидати испуњавају услове и ко ће добити фреквенцију.

„Правно гледано, постоји могућност да се поступак доделе, уколико се уоче нерегуларности, одложи, односно понови. На пример, могу бити уочене озбиљне процесне нерегуларности, те би се поступак по слову Закона о управном поступку, могао прекинути и поновити“, наводи Демостат.

Први конкурс за доделу фреквенција за телевизијско и радио емитовање расписан је 2006. године и тада је одлучено да се додели пет телевизијских фреквенција за националну покривеност.

Тада су дозволе добиле Б92, Пинк, Фоx (сада Прва), Авала и Хепи.

Телевизији Авала је одузета фреквенција 2012, док су осталим телевизијама дозволе продужене до ове године.

За преосталу, пету дозволу конкурс је расписан два пута 2013. али ниједан од кандидата (ТВ Нова и ТВ Коперникус) није добио довољан број гласова.

На конкурс 2018. су се пријавили Студио Б, Коперникус и БК Телеком, али нису испунили потребне услове, док у конкурс ове године уопште није уврштена пета фреквенција.

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар