Почетна » Расту тензије у камповима: Неки од миграната који су дуже од месец дана без слободе кретања најављују жалбе

Расту тензије у камповима: Неки од миграната који су дуже од месец дана без слободе кретања најављују жалбе

од admin
0 коментар

 

У касарни у Обреновцу, где су смештени мигранти из Авганистана, Пакистана, Ирака и други, недавно је избила масовна туча, због чега су у Обреновац дошле војска и полиција.

Како је тада изјавио комесар за избеглице Владимир Цуцић до туче је дошло када се око 50 млађих миграната „вандалски понашало” због незадовољства што не могу да напусте објекат и међусобних свађа, а док су остали смештени били мирни.

У медијима су се појавили наводи да је до туча и инцидената долазило и у другим прихватним центрима, попут недавног у прихватном центру Адашевци када је један мигрант покушао да прескочи ограду.

У КИРС-у за Инсајдер наводе да је тачно да је до инцидената дошло у неколико прихватних центара, а да је до сада „у питању углавном био покушај лица смештених у центрима да напусте центре, те су они у складу са тренутном ситуацијом и овлашћењима спречени”.

„Мере ограничења кретања, које су на снази од увођења ванредног стања, као и значајан број смештених лица која су дужи период у нерегуларном боравку у Србији и која су одбијала услуге смештаја, за последицу имају повећање тензије међу смештеним мигрантима, протесте због ограниченог кретања, у једном случају и напад на људе и имовину”, наводи КИРС у одговору Инсајдеру.

Ипак, додају да се у циљу превенције таквих дешавања организују различите активности како би највећи део времена сва лица била на неки начин ангажована.

А11: Избеглице, тражиоци азила и мигранти незаконито лишени слободе

Иницијатива А11, која се бави економским и социјалним правима, поднела је иницијативу за покретање поступка оцене уставности члана 3 Уредбе о мерама за време ванредног стања, којом су мигранти лишени слободе. Подсећају да је таква одредба оправдана „спречавањем неконтролисаног кретања“, као и чињеницом да та лица могу бити носиоци вируса.

„Имајући у виду да свако лице може бити носилац вируса, као и да међу популацијом избеглица, миграната и тражилаца азила нема ни једног потврђеног случаја коронавируса, те да лица из исте популације која станују у приватном смештају нису подвргнута никаквим посебним ограничењима права, истичемо да се у овом случају ради о дискриминацији на основу правног статуса, порекла и места боравка“, наводи А11.

Како додају, њима је ускраћено право на индивидуализовану и образложену одлуку о лишењу слободе која би била праћена саопштавањем разлога због којих су притворени у центрима за азил и прихватним центрима и то од стране надлежног органа.

Такође, истичу да им је ускраћено право да путем жалбе о законитости и основаности лишења слободе одлучује судско тело, као и право на правног заступника и друга права која припадају особама лишеним слободе.

Никола Ковачевић из иницијативе А11 за Инсајдер каже да неколико миграната планира да се жали због лишавања слободе кретања.

„Тражићемо следеће недеље од Комесаријата улазак у кампове у којима су услови најтежи, јер постоји велико незадовољство у центрима у Адашевцима, Прешеву и Обреновцу и Сомбору”, каже Ковачевић.

Он додаје да ће иницијатива А11 тражити да заступа оне који желе да се жале због лишења слободе и да „сви могу да траже одштету за сваки дан који су провели у кампу”.

Заштитник грађана: Покренут поступак контроле у Центру за азил у Крњачи

На питање Инсајдера да ли је и какве радње по питању ситуације у мигрантским центрима предузео Заштитник грађана, у тој институцији наводе да је заједно са Националним превентивним механизамом (НПМ) скретана пажња надлежним институцијама на апсолутну забрану мучења и нечовечног или понижавајућег поступања.

„Свима је достављена препорука Европског комитета за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ) од 20. марта 2020. године, у којој су изнети принципи који се односе на третман лица лишених слободе за време пандемије корона вируса и позвани сви органи да се истих придржавају, као и препорука СЗО”, кажу у канцеларији Заштитника грађана за Инсајдер.

Како додају, такође су прикупљани подаци о прихвату и збрињавању и организоване посете центрима за азил. Тим Заштитника грађана посетио је 22. априла Центар за азил у Крњачи.

„Обављени су ненадзирани разговори са појединим лицима која се тамо налазе, као и са службеним лицима, извршен је лекарски преглед појединих лица, обављен је увид у релевантну документацију. Такође, контролисани су смештајни услови, посебно начин на који се спроводе мере у борби против ширења коронавируса и како се у овим околностима обезбеђује остваривање основних права ових лица”, наводи се у одговору.

Истичу да је поводом једног догађаја у Центру за азил у Крњачи покренут поступак контроле и тражено је достављање неопходних информација.

Поводом добијених обавештења о поступању према мигрантима, у два случаја су затражене додатне информације од Министарства унутрашњих послова и Комесаријата за избеглице, а након њиховог достављања биће донета одлука о даљем току поступка, наводи се у одговору.

Такође, како наводе, реализована је посета и Прихватилишту за странце у Падинској скели. Покренута је и посебна телефонска линија, а поред разговора са лицима лишеним слободе која се јављају на тај телефонски број, повећано је прикупљање и провера података који се односе на места на којима се налазе, контактирана су и трећа лица (адвокати, чланови породице лица лишених слободе, невладине организације и сл).

„На тај начин се прати поступање према њима и прикупљају подаци на основу којих се планирају будуће посете НПМ или покрећу поступци контроле по поднетим притужбама”, закључује омбудсман.

Вулин: Ко год покуша да наруши ред и не поштује закон, биће заустављен

У међувремену, министар одбране Александар Вулин обишао је припаднике Војске који обезбеђују центар за прихват миграната у Адашевцима. Том приликом коментарисао је и последњи инцидент када је група миграната покушала да побегне из мигрантског кампа.

„Војска Србије и њени припадници поступили су у складу са законом, у складу са правилима службе. Нико није повређен, али је јасно стављено до знања да било ко, ко покуша да наруши ред и не поштује закон, биће заустављен одговарајућом применом силе”, поручио је министар Вулин.

Како је истакао, мигранти ће бити 24 часа затворени у својим камповима, докле год се не донесе друга одлука, која ће бити донета на основу одлуке надлежних здравствених власти.

Војска Србије, поред редовних обавеза, обезбеђује 20 прихватних кампова и центара за смештај миграната.

Прихватни центри (ни)су пренасељени

Иницијатива А11 истакла је да је посебно забрињавајуће што је колективно лишење слободе наведених категорија странаца произвело даље последице у виду нехуманих и понижавајућих услова у појединим центрима за азил и прихватним центрима у којима је стопа пренасељеност досегла готово 450 одсто (Принциповац и Сомбор), 275 одсто (Кикинда), 254 одсто (Адашевци) и 167 одсто (Прешево).

На питање Инсајдера да ли су ти подаци тачни у Комесаријату наводе да су капацитети подигнути, а да је након завршеног ургентног прихвата, настављено са активностима на обезбеђивању смештаја и шаторе прилагођене за хладноћу. Такође, истичу да су за потребе Комесаријата опредељене још две локације за посатвљање објеката за ургентни смештај на Миратовцу и Моровићу, а да је и поново активиран центар у Дивљани.

„Комесаријат наставља са активностима неопходним да сва лица смештена у објектима имају одговарајући смештај како би се попуњеност капацитета која је сада 105 одсто смањила на око 95 одсто”, наводи КИРС за Инсајдер.

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар