Почетна » ТРИ МИНУТА ТИ МЕЊАЈУ ЖИВОТ: За мамографски преглед је само потребно имати личну карту

ТРИ МИНУТА ТИ МЕЊАЈУ ЖИВОТ: За мамографски преглед је само потребно имати личну карту

од Други Пишу
0 коментар

ТРИ минута потребно је мамографу да „обави“ преглед, потпуно безболно. Пар тренутака довољно је да региструје рак дојке у раној фази када је излечив у више од 90 одсто случајева.

Због тога, а поводом Међународног месеца борбе против ове распрострањене болести, организовани су бесплатни прегледи у мобилном мамографу на Калемегдану, за жене од 45 до 69 година, сваког дана од 9.00 до 19.00. Акцију спроводе Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ и Министарство здравља.

Да су жене заинтересоване за овакве врсте прегледа, говори и чињеница да су бројеви телефона за заказивање у оквиру садашње кампање „Хајде да имамо времена за преглед“ константно заузети.

– Наше грађанке, поготово у последње време, имају свест о томе да треба да се прегледају, током прва два дана обављено је 114 прегледа – каже др Радољупка Радосављевић, координатор за скрининг рака дојке Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“. – Мамографија је златни стандард у организованом скринингу рака дојке, који има могућност да уочи промене које се не могу видети голим оком или напипати клиничким прегледом. Самим тим је лечење које се примењује јефтиније, а квалитет живота је много бољи у односу на жене којима је рак откривен у касној фази.

Резултат стиже кроз месец дана, а тумаче га два независна радиолога. Уколико дође до неслагања, прослеђује се трећем, такозваном супервизору.

Не постоје границе у годинама, објашњава саговорница, већ су по европским препорукама обухваћене жене од 50. до 69. године, а с обзиром на то да се у последње време раније оболева, ми смо спустили на 45 година. Такође, намењен је и женама изнад четрдесете које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену.

– У престоници је осам апарата у програму организованог мониторинга рака дојке, који је конципиран тако да домови здравља позивају жене у старосној доби од 50 до 69 година на сваке две године – говори др Радосављевић. – У случају да дође до било каквих промена, у међувремену се треба обратити гинекологу који ће жену упутити на одговарајући преглед.

Насупрот искуствима Института „Батут“, др Александар Стојановић, директор Дома здравља „Др Милутин Ивковић“ на Палилули каже да жене нису претерано заинтересоване за преглед мамографом иако се прегледи не заказују.

У Сопоту немају апарат, али се, како каже др Богдан Короман, пацијенткиње упућују у Младеновац.

– Ми смо у дијагностичком, а не превентивном програму, али постоји могућност да се изађе у сусрет и женама које су заинтересоване – говори др Душица Миловановић, директорка Дома здравља Младеновац.

Коначно, за скрининг мамографом потребна је само валидна лична карта и десет минута времена. Зато, „погледај, прегледај, провери“ сваку промену боје, квржицу или црвенило – поручују у Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.

ЗАКАЗИВАЊЕ

ПРЕГЛЕД у мобилном мамографу могуће је заказати радним данима од 10 до 14 часова позивима на бројеве 060 717 15 23 и 060 717 19 69, као и путем мејла скрининг_мамографија@батут.орг.рс.

– Жене путем мејла шаљу своје податке и број телефона на који ћемо их ми позвати да закажемо термин за скрининг – објаснила је др Радољупка Радосављевић.

МЛАЂЕ ОД 45 И СТАРИЈЕ ОД 69

ЖЕНЕ млађе од 45 и старије од 69 уколико примете било какве промене, треба да се обрате изабраном гинекологу који ће их упутити на дијагностичку мамографију, ултразвук или код хирурга, у зависности од тога какве проблеме и промене имају.

Ј. Гочанин Петровић    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар

18 + eight =