Почетна » ТРИПУТ ВЕЋЕ КАЗНЕ ЗА РОДИТЕЉЕ Ко неће да вакцинише дете плаћа 150.000

ТРИПУТ ВЕЋЕ КАЗНЕ ЗА РОДИТЕЉЕ Ко неће да вакцинише дете плаћа 150.000

од admin
0 коментар

Нови Закон о заштити становништва од заразних болести прописује чак три пута већу казну него претходни, у износу од 150.000 динара уколико се одбије обавезна имунизација, односно вакцинација.

Вакцинација је и према претходном Закону о заштити становништва од заразних болести била обавезна за сву децу, па и кад родитељ одбија да вакцинише дете. У случају одбијања, казна је до сада била од 20.000 до 50.000 динара.

– Календар вакцинације се не мења, а он обавезује сву децу која се уписују у школу да су претходно уредно вакцинисана. Веће казне за оне који се не вакцинишу, што укључује и родитеље који одбијају да вакцинишу своју децу, прописане су зато да би та политика напора увођења обавезне вакцинације била успешнија – каже др Зоран Панајотовић, помоћник министра здравља.

Он још наводи да грађани ово не смеју да схвате као намеру да се попуни буџет новцем од казни. Панајотовић подвлачи и да деца која нису уредно вакцинисана неће моћи да се упишу у основну школу.

– Сва деца пред упис у школу морају бити вакцинисана. Уколико нису вакцинисана на време, вакцинација ће се обавити накнадно. Једно невакцинисано дете представља опасност за другу децу у колективу која су вакцинисана, а то не смемо да дозволимо – каже др Панајотовић.

Казна по старом закону за оне који нису хтели да вакцинишу децу износила је 50.000 динара.

Међутим, иако смо му три пута поновили питање како ће да реше проблем деце чији родитељи одбијају да их вакцинишу, а основна школа је обавезна, те да ли то значи да неће ићи у школу, Панајотовић ниједном није дао конкретан одговор.

– Свако дете мора да се вакцинише пре уписа у школу, ако то није урађено на време, онда ће бити накнадно. У школу не може без претходне ванкцинације – додаје он.

Иначе, због „застарелости“ Закона о заштити становништва од заразних болести и Закона о јавном здрављу, министар здравља Златибор Лончар јуче је на седници Републичког парламента предложио нове законе. Они су усклађени са прописима ЕУ.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja

– У оквиру Закона о јавном здрављу донете су измене да убудуће с институтима за јавно здравље и са Министарством здравља, по питању испитивања исправности воде, квалитета ваздуха, хране и слично, морају учествовати и друге политике, односно министарства – рекла је проф. др Славица Ђукић Дејановић, председник Одбора за здравље и породицу.

ВЕЋЕ ПЛАТЕ У ЗДРАВСТВУ ДО КРАЈА 2016.

У здравству се раде озбиљне реформе и запослени у том сектору ће до краја године имати плате веће за четири до шест одсто, поручио је јуче Лончар.

– Резултати у здравству се евидентно постижу. Имате нови гама нож, буџетски фонд, нова возила хитне помоћи, акцелераторе… Две године сам министар, буџет је за то време четири милијарде евра, немате да сам украо један динар, да сам наместио тендер за било шта – рекао је он.

А. В. Марковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар