Почетна » ТРУДНИЦЕ ИСПАШТАЈУ ЗБОГ ПРЕВАРАНАТА Ево шта се дешава кад држава не поштује закон

ТРУДНИЦЕ ИСПАШТАЈУ ЗБОГ ПРЕВАРАНАТА Ево шта се дешава кад држава не поштује закон

од admin
0 коментар

У жељи да спречи могуће злоупотребе при исплати накнада трудницама РФЗО је направио пропусте због којих се може десити да испаштају и они који све раде по закону.

РФЗО, како је утврдио заштитник грађана Саша Јанковић, у три случаја није исплатио накнаде трудницама због сумње да је реч о фиктивним зарадама које су вишеструко веће од њихових реалних плата.

Та сумња произашла је из чињенице да су им плате драстично повећаване тачно три месеца пре одласка на трудничко боловање, дакле у месецима који улазе у обрачун за накнаде.

Ombudsman Saša Janković

Фонд је, међутим, према оцени омбудсмана, начинио формалне пропусте који могу довести до тога да чак и особе које би заиста добиле повишицу три месеца пре одласка на трудничко боловање могу да остану без правичне накнаде.

Две од три труднице, из Врања и Београда, покренуле су и управни спор против РФЗО. Суд је пресудио у њихову корист, наводећи да РФЗО није поштовао процедуре и наложио Фонду да исправи те грешке. Фонд, међутим, поново на исти начин доноси истоветну одлуку коју суд опет оспорава. И тако три пута.

Након тога труднице се обраћају заштитнику грађана Саши Јанковићу. Омбудсман након састанка са представницима РФЗО, који су доставили сву тражену документацију, препоручује Фонду да због начињених пропуста трудницама исплати накнаде у складу са њиховим пријављеним примањима, као и припадајуће камате.

Омбудсман истиче да разуме сумње Фонда да су поједине фирме злоупотребама покушале да обезбеде већа давања од државе него што је то основано.

Међутим, упозорава заштитник грађана, Фонд је дужан да сумњу рашчисти на законом прописан начин и да утврди да ли је злоупотреба било или не.

– У супротном, може се на крају лако десити да, ако је неко злоупотребио прописе, а Фонд није способан да ту превару законито открије и спречи, тај неко на крају добије и новац који му не припада са све каматом и судским трошковима, а на терет грађана Србије.

Исто тако, без правилног поступка и процедуре могуће је да неко на кога се посумњало, а није стварно злоупотребио прописе годинама буде обесправљен због нечије нестручности да правилно спроведе законом прописан поступак – кажу за “Блиц” у стручним службама заштитника грађана.

РФЗО: Нико не сме да нам се меша у рад

У РФЗО негирају да су повредили процедуру и поручују да нико у складу са начелом самосталности у управном поступку не сме да им одређује како ће водити конкретан случај.

– У конкретним случајевима реч је о трудницама које су запослене код приватних послодаваца чији су власници њихови супружници или нека друга лица са којима су труднице у блиском сродству. Њима је циљано повећавана зарада, у неким случајевима вишеструко, само у месецима који улазе у основ за обрачун накнаде зараде. РФЗО је оспоравао само оне основице које су изненада увећане анексима уговора о раду а да притом за време боловања послодавац није запослио друго лице за обављање послова одсутне труднице или је она била једина запослена – кажу за “Блиц” у РФЗО.

Марко Р. Петровић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар