Почетна » Тржни центри се отварају можда од понедељка, школе од 19. априла

Тржни центри се отварају можда од понедељка, школе од 19. априла

од admin
0 коментар

 

Епидемиолошка ситуација је, додао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић, још у стању ванредне, иако се уочава блага тенденција смањења броја новооболелих.

„Међутим, наше болнице су још увек пуне“, рекао је он.

Имамо тешке случајеве и код деце, али је процена да је то испод оног дела да би се рекло да су деца угрожени део популације, додао је Тиодоровић.

Ако би се оваква ситуација наставила и наредних дана, напоменуо је, могле би се неке мере попустити.

„Пре свега се мисли да би тржни центри могли да почну да раде од понедељка, ако се настави ова тенденција. И даље остају затворени угоститељски објекти у затвореном простору“, навео је Тиодоровић.

Према његовим речима, време је да се онлајн настава смањи, односно да локални нивои одлучују о томе у зависнсоти од ситуације у тој средини, а од 19. априла би настава могла да се врати на редовно функционисање.

Он је подсетио да се епидемиолошке мере морају и даље поштовати, наглашавајући ношење маски и држање дистанце.

Одлично нам се одвија вакцинација протеклих дана, одзив је добар и то је решење ситуације, рекао Тиодоровић који сматра да ако се настави тај тренд за месец до два би се постигао имунитет.

На питање о окупљању на стадиону Црвене звесде, Тиодоровић је рекао да сваки члан Кризног штаба треба да се понаша сходно ономе што доносимо сви заједно.

Индивидуална одговорност је важна, ми треба да будемо пример становништву, рекао је Тиодоровић.

Председник Одбора Скупштине Србије за људска и мањинска права и равноправност полова Муамер Бачевац рекао је данас да је Влада донела одлуку да угоститељи у Санџаку за време Рамазана раде до 23.30.

Седница Кризног штаба за борбу против епидемије корона вируса почела је јутрос у 8.00.

Према подацима Министарства здравља Србије од четвртка, од последица инфекције корона вирусом умрла је још 41 особа.

Од 16.055 тестираних особа, зараза је потврђена код 3.625. У болницама су 7.929 ковид пацијената, од којих је 265 на респиратору.

У свету је више од 2,9 милиона људи умрло од корона вируса, а потврђено је више од 133 милиона инфекција.

На седници Кризног штаба одржаној 2. априла договорено је да се дозволи отварање угоститељских објеката у баштама и на отвореном уз поштовање прописаних мера, а нове мере почеле су да важе од понедељка будући да за викенд није дошло до пораста броја оболелих.

Б. Ц./ФоНет/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар