Почетна » Тужилаштво подигло оптужницу: Рудник Соко у тренутку несреће радио без дозволе

Тужилаштво подигло оптужницу: Рудник Соко у тренутку несреће радио без дозволе

од Други Пишу
0 коментар

Након несреће у руднику Соко, Основно јавно тужилаштво у Нишу подигло је оптужницу за привредни преступ против Јавног предузећа Ресавица, њеног садашњег в.д. директора Саше Спасића и некадашњег в.д. директора Марка Вуковића.

Како се у оптужници наводи, они се сумњиче да су у делу рудника Соко, у којем се 2022. догодила несрећа када је погинуло осморо рудара а 20 повређено, радили без одобрења Министарства рударства и енергетике.

Уколико се на суду докаже да су криви, Јавно предузеће за подземну експлоатацију угља Ресавица може бити кажњено у износу од 1,5 милиона до три милиона динара. С друге стране, максимална могућа казна за Сашу Спасића и Марка Вуковића је по 200.000 динара. Суђење почиње крајем августа у Привредном суду у Крагујевцу, сазнаје Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

Да рудник ради без одобрења откривено је након несреће, у ванредној контроли рудника коју је спровела инспекторка Зорица Вукадиновић да би открила како је до несреће дошло. Након тога, она је поднела пријаву за привредни преступ по којој је и покренут овај поступак.

На њеној пријави су се поред Ресавице, Спасића и Вуковића нашла и још два имена – Стеван Џелатовић и Владан Милошевић, обојица бивши челници Ресавице, али је тужилаштво оптужбе против њих одбацило због застарелости.

Поред ове, након несреће инспекторка је поднела још једну пријаву. Тако се за привредни преступ сумњиче и фирма Терраголд & Цо и њен директор Драган Милошевић. Ова фирма је, према тврдњама инспекције, вршила техничку контролу пројекта по којем је радио Соко и одобрила га иако овај рудник није имао сву потребну документацију. Та пријава се тренутно налази у Првом основном јавном тужилаштву у Београду где још увек није донета одлука да ли ће се случај наћи на суду.

Несрећа није била повод само за пријаве за привредни преступ.

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу је већ два пута одбијало да покрене кривични поступак. Последњи пут је породицама за време Божићних празника ове године стигло обавештење да је кривична пријава, коју је поднела некадашња министарка Зорана Михајловић, одбијена. Међутим, адвокат породица погинулих рудара је након тога уложио приговор, па тужилац по трећи пут одлучује о покретању поступка.

Одлука још није донета, а тренутно је у току испитивање сведока оштећених, кажу из тог тужилаштва за ЦИНС.

Ресавица и злоупотребе: Хапшени у директорским фотељама

Тренутно се на челу Ресавице налази Саша Спасић. Он је на то место дошао у јуну 2021. када је његов претходник Марко Вуковић, према писању медија, ухапшен због сумње на злоупотребе у вези са уговарањем куповине возила и радних машина.

Вуковић и још две особе сумњичиле су се тада за наводне малверзације које су оштетиле то предузеће за око 40 милиона динара.

Иначе, Вуковић није једини који је са директорске позиције овог предузећа отишао тако што је ухапшен.

Grafit u Aleksincu posvećen nastradalim rudarima; foto: CINS printskrin

Јована Томић    Цинс

Можда ти се свиди

Оставите коментар