Почетна » Тужитељка Савовић о одузимању предмета „ЕПС“: То је била показна вежба

Тужитељка Савовић о одузимању предмета „ЕПС“: То је била показна вежба

од Други Пишу
0 коментар

Тужитељка Бојана Савовић, која је радила на предмету малверзација на штету ЕПС-а, а потом и пребачена у друго одељење, рекла је у интервјуу за КРИК да никада за 20 година каријере тужиоца није доживела да јој се одузме предмет на којем је радила и да се да некој другој особи, нити зна да је неко од њених колега имао такво искуство. „Мој осећај је после годину дана откад је Ненад Стефановић на челу Вишег јавног тужиластва да је контрола нашег рада већа, да је наша самосталност у доношењу одлука сужена. У том неком маниру је био послат и налог да ниједна консултација с полицијом, ни око једног предмета, не сме да се да полицији док се њему (и заменици Бранкици Марић) не реферише, што смо ми доживели као деградацију, као да смо приправници“, испричала је Савовић.

„У тужилаштву радим 20 година, а у Одељењу за борбу против корупције од његовог оснивања. Радила сам годину дана на предмету злоупотреба у ЕПС-у, и када су обављена хапшења, Ненад Стефановић ми је тај предмет одузео и дао својој заменици Бранкици Марић“, рекла је у интервјуу.

Савовић каже да је тај предмет значајан јер се ради о злоупотребама у јавном предузећу, а ради се и о великој суми новца који је издвојен за изградњу значајног колосека који, додаје, на крају уопште није ни урађен. „Док је један део урађен неквалитетно и неупотребљив је“, каже.

Према њеним речима, сумња се да је овим радњама начињена штета ЕПС-у од седам милиона долара.

„Утисак је и грађана, а и међу нама, да ово није једини предмет у јавном предузећима где се на тако бахан начин опходе према новцу који треба да буде уложен у праве сврхе“, нагласила је.

Савовић прича да је провера навода кривичних пријава почела у Тужилаштву за организованим криминал, али је онда пребачена у њено одељење и додаљена њој на рад.

„Сарадња је била одлична, одржали смо неколико састанака, полицајци с којима сам радила били су коректни али у неким ситуацијама нису реаговали довољно брзо. Током рада на истрази било је необично што су прва заменица Марић и јавни тужилац тражили увид у предмет, као и моје изјашњење. То је био први сигнал да се интересују за мој предмет. А онда сам сазнала да Марић паралелно ради на том предмету, да ме о томе није обавестила, и било ми је необично да ме нико није позвао да присуствујем тим састанцима“, појашњава Савовић.

На њено питање, добијала је, каже, уопштен одговор.

„Ја сам питала да ли се састајала с полицијом, али ми је она рекла нешто уопштено, никакве детаље нисам добила… Након свега тога, мени је било најнеобичније да сам чула од полицајаца да је она њима послала наредбу о спровођењу истраге,а ја нисам имала увид у то. Необично је да из истог државног органа добијају двосмерне информације, а нас две не комуницирамо“, изјавила је Савовић.

И додаје да је дан пред хапшење ставила захтев за претрес станова.

„То јутро су лица ухапшена, припремала сам се за саслушање ухапшених, међутим, пред крај радног времена позвала ме је Марић у свој кабинет. Мислила сам да треба да причамо о саслушању, али када сам ушла у канцеларију, Марић ме је обавестила да ми преноси одлуку да више нећу радити на овом предмету ни у Одељењу за борбу против корупције“, каже.

Како је рекла, разгвоор је био кратак и није био пријатан.

„Она ми је рекла да ништа не бринем. По њеном тоналитету нисам могла да закључим разлоге, само ми је кратко саопштено зашто не радим на том предмету. Никада за 20 година то нисам доживела, нити знам да је неко од колега то доживео, да предмет преузме неко ко није радио на њему. Нисам учествовала на саслушању окривљених, узели су ми предмет из канцеларије, и на колегијуму је донета одлука да колегиница Јасмина Пауновић више не радимо у Одељењу за борбу против корупције. Није ми познат разлог због чега“, изјавила је Савовић.

Шеф и заменица

Савовић подсећа да је Ненад Стефановић „на првим колегијумима говорио како је његов приоритет Одељење за борбу против корупције“.

„Само ми је необично да је од тада, седам искусних заменика премештено без образложења у друго одељење. Од почетка године пет заменика је измештено, то су све искусни тужиоци. Ја не могу да објасним мотив ни разлог, јер ни њима није рекао. Мислим да је премештање уназадило рад одељења“, казала је.

Тужитељка каже и да је њен осећај:

„…после годину дана откад је Стефановић на челу тужиластва да је контрола нашег рада већа, да је наша самосталност у доношењу одлука сужена, да можемо да урадимо нешто што нисмо требали или их нисмо обавестили. У том неком маниру је био послат и налог да ниједна консултација с полицијом, ни око једног предмета, не сме да се да полицији док се њима не реферише, што смо ми доживели као деградацију, као да смо приправници“.

Стефановић је, додаје, оформио функцију првог заменика, која није постојала до тада.

„И на то место је поставио Бранкицу Марић. Ниједан важнији предмет у одељењу није урађен без њеног знања. Тужилаштво се огласило да сам ја премештена на сопствени захтев, да сам као изразила жељу. Међутим, у том саопштењу је речено да сам ја одуговлачила предмет, а нетачно је све, зато сам морала да реагујем. Предмет је стајао у полицији а не код мене, имам све мејлове сачуване“, прича Савовић.

Савовић прича и да је била позвана на разговоре код јавног тужиоца.

„Након свих навода, мене је позвао Стефановић, инсистирао је да оставим свој мобилни телефон испред канцеларије. У канцеларији су ме сачекали његов први заменик за општи криминал Миодраг Марковић и секретар тужилштва. Била сам непријатно изненађена таквом врстом разговора. Он ме је питао да ли сам износила информације о предмету у медијима, био је непријатан. Ја сам рекла да нисам износила али да сам морала да реагујем на неистините наводе о себи“, нагласила је тужитељка.

Каже: „Рекла сам му да ћу увек реаговати када неко буде блатио моје име, мој образ и мој рад, не само он“.

На питање зашто други ћуте, одговара:

„Тужиоци ћуте у Србији, као што ћуте све професије, из страха због освете, блаћења, нико не жели да улази у то медијско блато. Ја сам иступила да заштитим свој углед и своју каријеру. А они могу да кажу из предмета шта хоће, ја не смем, ми нисмо у истој позицији, ја морам да водим рачуна како се браним, а они могу да износе у јавност оно што мисле да је у интересу тужилаштва“.

Каже, међутим, да је добила подршку многих колега.

„Подршку сам добила од колега, од полицајаца, од бранилаца који су са мном радили. Било је јако стресно, али је ипак одазив јавности и колега био тако позитиван и масован, да сам у неку руку поносна и срећна. Од понедељка треба да седнем у нову канцеларију, и проћи ће месеци док се упознам с тим предметима“, прича за КРИК.

Оно што је, каже, њен општи утисак је:

„Да је ово била нека показна вежба, не прва, да било који предмет нам се може одузети без обзира колико је комплексан, да немамо мотива. То је деморалишуће понашање шефова, а заправо треба да промовишу другачије понашање“, закључила је.

 

KRIK/Printscreen

Крик/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар