Почетна » У авионима Ер Србије од сада ни кикирики: Радници Аеродром кетеринга у штрајку

У авионима Ер Србије од сада ни кикирики: Радници Аеродром кетеринга у штрајку

од Други Пишу
0 коментар

Запослени у фирми ‘‘Аеродром кетеринг‘‘ из сектора Производње, од поноћи су обуставили комплетан рад, док им послодавац не уплати све доприносе за социјално и здравствено осигурање, које им, како тврде, дугује од новембра прошле године. За Нова.рс кажу да неће одустати од штрајка, све док фирма, која је иначе у власништву бизнисмена из Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије, не буде испоштовала законе Србије и уплатила им заостала дуговања . У међувремену, штрајкачком одбору, јавили су се представници Министарства рада, који ће данас посредовати састанку између радника и послодавца.

Писали су пословодству, тражили су помоћ од Министарства за рад, Директората за ваздухопловство. Сви су се о њихова упозорења оглушили. Реакција је стигла тек накн што су прекинули рад.

‘‘Преко Министарсва рада сазнали смо да је послодавац данас, наводно, измирио сва дуговања према нама, али не верујемо ништа док се не уверимо и не видимо доказ о уплати. То је у днашње време бар лако да нам докажу‘‘, каже за Нова.рс Зоран Мишковић шеф кухиње у Аеродром кетерингу и један од штрајкача.

Наводи да су им се данас јавили представници Министарства рада, који су се понудили да посредују у разговорима са послодавцем, а да је тај састанак све три стране, заказан за 14 сати у просторијама у којима штрајкују запослени.

Мишковић категорично најављује да ће, уколико не добију доказ о уплати свих доприноса, наставити да штрајкјују до испуњења захтева.

‘‘Ово све лако може да се реши. Ако су уплатили, ми од сутра почињемо да радимо нормално, а до тада, из наше кухиње неће изаћи ништа, ниједан оброк‘‘, каже он.

Запослени у Аеродром кетерингу, штрајкују у својим просторијама у оквиру безбедносне зоне, а за Нова.рс истичу, да су на све начине покушали да избегну покретање штрајка.

На проблем неуплаћених доприноса, упозоравали су месецима, а раније су у свом саопштењу навели да је окидач за штрајк било кршење договора са послодавцем, који се, како су истакли‚ ‘‘потписом обавезао‘‘ да ће сви доприноси бити уплаћени закључно са 20. септембром.

Како тај договор није испоштован, штрајк су започели у поноћ.

Летови се снадбевају само водом и минималном опремом

Штрајкач и шеф кухиње Аеродром кетеринга, Зоран Мишковић, за наш портал напомиње да нико од запослених није био за штрајк, али истиче да су и поред свих упозорења која су слали, на крају били приморани на овај потез.

Додаје да су пре десетак дана послали дописе упозорења ‘‘свима који су релевантни‘‘, али да није било слуха са друге стране.

‘‘Писали смо Директорату цивилног ваздухопловства, Ер Сбији, Министарству рада… најавили смо шта планирамо ако нам не испуне захтеве, баш да не би дошло до овога и да летови буду угрожени због снабдевања. Једини смо ми овлашћени за снабдевање, јер за овај посао, нико други нема потребне дозволе и лиценеце осим нас‘‘, објаснио је Мишковић.

Beograd 06. jul 2022. Beogradski aerodrom Nikola Tesla Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Он је додао и да протестом нису желели да ремете путнике у самој згради аеродрома, већ су штрајк организовали у безбедносној зони и како каже ‘‘на свом радном месту‘‘.

‘‘У штрајку су кувари, посластичари, пекари и сви остали задужени за производњу хране. Из кухиње од поноћи није изашло ништа. Кетеринг је задужен за снабдевање авиона свом храном, водом и напицима, као и пратећим садржајима, јастуцима, ћебадима и средствима за хигијену. Наше колеге из других сектора снабдевају авионе водом, како би уопште могли да полете, а ми ћемо остати овде док нам не испуне захтеве‘‘, рекао је Мишковић.

Кетеринг је служба у којој се ‘‘не гаси светло‘‘

У служби за производњу хране у оквиру Аеродром кетеринга запослено је око 100 радника, а наш саговорник истиче да ‘‘су сви до једног посвећени радници‘‘.

‘‘Ово је објекат од 7.500 квадрата, многима од нас овде су радили родитељи и буквално учествовали у прављењу ове службе. Овде људи раде годинама и нико од нас не жели да зауставља саобраћај. Ми никада нисмо угасили светло у производњи. Радимо у четири смене и само се смењујемо, деценијама се овде ради дан и ноћ. И сада смо доживели да нас неко доведе у овакву ситуацију, да нам годину дана нису уплаћени доприноси. Просто, ми смо били натерани на овај потез‘‘, објаснио је Мишковић разлоге за штрајк.

Кетеринг је некада био део Јат ервејза

Аеродром кетеринг доо, фирма у власништву бизнисмена из Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије, основана је 2019. године, када су преузели послове Ер Србија кетеринга, наследника Јат кетеринга.

Синидикати су раније упозоравали да су проблеми у самом предузећу почели још прошле године, када је истекао двогодишњи споразум о уређењу међусобних права. Према том споразуму, нови власници су се обавезали да ће током те две године, бити гарантован положај радника и поштована сва њихова радна права.

Међутим, Самостални синдикат Аеродром кетеринга, прошле године је навео да су арапски послодавци почели да спроводе ‘‘организоване активности на умањењу постојећих права радника‘‘, те да су одбили захтев синдиката за допуну Колективног уговора у вези са зарадама.

Уместо очекиваних измена, послодавац је у новембру 2021.године отказао постојећи Колектвни уговор, саопштио је Самостални синдиикат прошле године.

Штрајк запослених у Аеродром кетерингу, подржао је данас Удружени синдикат ‘‘Слога‘‘, који је позвао државу и све надлежне институције, а првенствено Инспекцију рада, да, како су навели “одмах почну да раде свој посао‘‘.

’’То што је фирма Аеродром Кетеринг у арапском власништву, иза кога стоји капитал УАЕ, ‘великих пријатеља и зајмодаваца председника Србије и СНС Александра Вучића, не сме да буде препрека поштовању закона наше земље, нехуманог, немилосрдног и некажњеног иживљавања над српским радницима’’, поручили су из синдиката Слога.

Нова.рс данас је више пута покушала да ступи у контакт са управом Аеродром кетеринга доо, али се на четири телефонска броја која су доступна на њиховим интернет презентацијама, нико није јављао. Питања смо упутили и електронском поштом, али до објављивања овог текста нисмо добили одговор.

Александра Петровић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

three × 4 =