Почетна » У “Дединој гаражи” одржана радионица за децу са потешкоћама у развоју

У “Дединој гаражи” одржана радионица за децу са потешкоћама у развоју

од admin
0 коментар
gmvgm

 

Дедина гаража наставља да на креативан начин буди стваралаштво у малишанима. Овог пута су осмислили радионицу где су деца, којој је то потребно, додатно развијала своје моторичке способности правећи делове и спајајући их у играчку. У помоћ им је притекло удружење “Совуљак”, које се превасходно бави рехабилитацијом и пружањем помоћи деци са потешкоћама у развоју.

 “Ми смо за ту прилику дизајнирали једну специјалну играчку где ће деца уз помоћ нас и родитеља саставити тај комплет, а касније ће имати једну играчку уз коју ће моћи да вежбају своју моторику”, каже Нина Спасић из Дедине гараже.

Како каже, веома је битно да се деци пружи осећај радости, јер они кроз стварање ослобађају себе, јачају и тиме доприносе да њихов свет буде веселији. На овај начин, осим што упознају себе, упознају и друге око себе.

“Дакле, тиме што заједнички раде, стварају основу да заједнички живе, поштују и уважавају различитост, да боље разумеју и друге и себе, и тиме се доприноси да међу децом не постоји агресивност”, истиче Спасићева.

gmvgm

 

“Гаражаонице” у новом простору

 

Нина и екипа из “Дедине гараже” раније су материјал за делове играчака тражили и склапали у природи и играоницама. Ипак, како је све већи број деце заинтересован за ове креативне мајсторије, одлучили су да пронађу простор у ком ће бити довољно простора за све и који ће личити на праву радионицу.

“У склопу пројекта подржаног од стране ЕУ адаптирали смо простор – гаражу у којој ћемо деци моћи да пружимо чешће наше програме, да ошмишљавамо радионице, да сами стварају своја дела и да из наше гараже оду богатији за неку вештину”.

 У плану је да се у наредном периоду играонице у “Гаражи” – такозване гаражаонице, и на новој адреси у Кованлучкој 50 одржавају викендом. Како би овај простор опремили по мери деце, “Дедина гаража” конкурисала је преко сајта промени.рс. Захваљујући Националној коалицији за децентрализацију су, кажу, успели да обнове столице и материјале неопходне за рад у гаражи.

fjctjutur

“Била је специфична помоћ, јер смо наишли на разумевање проблематике и чиме се бавимо. Они су осетили чиме можемо да допринесемо друштвеној заједници и наша сарадња је проистекла из њихвог осећаја”, додаје Спасићева.

И нишки основци у “Дединој гаражи”

 Нови простор дао је и нове могућности – у “Дединој гаражи” сада има места за све креативце и мале ствараоце. У наредном периоду њихови гости биће нишки основци.

 “У оквиру наставе у основним школама постоји предмет који се назива пројектна настава где би деца требала да имају процес стварања, све оно што их очекује током израде. Зато смо позвали школе са Палилуле и шире да један час пројектне наставе одрже у нашој радионици. Правили бисмо са њима и учитељицама дрвену друштвену игру где би они учествовали у осмишљавању и изради. То би онда био поклон њиховим школама, што би могли даље да играју са другарима”, додаје Спасићева.

tuuu

Она наводи да свако дете треба да развија свој стваралачки потенцијал.

 “Данас, у овом брзом времену када школе или родитељи не могу да одговоре на то да деца буду у смисленом креативном окружењу, да одрасли нису ту да их подстакну, да пробуде то стваралачко у себи – то јесте смисао настајања Дедине гараже да уједињении заједно будимо оно квалитетно у деци и себи”, каже она.

 Спасићева додаје да им је дигитални свет ускратио да осете моћ својих руку, јер рад рукама успоставља веома важне неуронске везе у мозгу детета. Тако оно развија своје потенцијале.

 “Оно што дете мора да осети јесте колико је моћно, да није један конзумент и потрошач, већ да је креатор и стваралац, да је корисник исто колико и створитељ. То је нешто што се данас потискује и деца улазе у неку фазу мирног, где немају активност и где су превише пасивна”, објашњава.

Иначе “Дедина гаража” већ шест година кроз мајсторије, игру и стваралаштво код најмлађих буди природну радозналост. То су све ствари које њима, како кажу, помажу да живот доживљавају целовитије и да буду срећнији.

ooo

 Foto: MRCN

 

 

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар

2 × four =