Почетна » У Кикинди одржана трибина недељника Време – Могу ли промене да крену са локала?

У Кикинди одржана трибина недељника Време – Могу ли промене да крену са локала?

Мале средине, велики притисци

од Жиг Инфо
0 коментар

Трибина на којој су разматрана питања локалне политике и активизма у периоду након недавних локалних избора одржана је у петак, 21. јуна, у Кикинди у организацији недељника „Време“.

Учесници трибине „Могу ли промене да крену са локала?“ указали су на изазове са којима се суочавају опозиционе групе и активисти у мањим срединама, истакавши да доминација владајуће странке ствара неравноправне услове за политичко деловање. Указано је да на локалу због притисака грађани страхују од учешћа у политичком животу. Истовремено, изражена је нада да се заједничким опозиционим деловањем може постепено долазити до промена.

Међу говорницима су били новинар листа Кикиндске Жељко Бодрожић, одборник из Кикинде Дарко Ковачевић, одборница из Зрењанина Сенка Јанков, активиста студентске организације „Борба” Павле Цицварић, директор Центра за практичну политику Драган Поповић и посланик у Скупштини АП Војводине Бранислав Грубачки.

Новинар „Времена“, Недим Сејдиновић, је отварајући трибину изјавио да је након два изборна циклуса, најпре у децембру 2023. затим у јуну 2024. приметна неуједначена политичка сцена на локалу, али да је у многим градовима и општинама дошло до продора одређених група грађана.

„Оваква ситуација је последица чињенице да је опозиција бојкотовала локалне изборе 2020. и да након тога није била присутна у локалним органима. Затим, последица је и чињенице да је друштво у потрази за новим лицима у политици, који се веома често брзо и потроше. Последица је и чињенице да се опозиција између два изборна циклуса посвађала, поделила на ‘бојкот’ и ‘борбену’ опозицију, што је утицало и на резултате избора на локалу чак и тамо где су све политичке партије мање више изашле на изборе”, рекао је Сејдиновић.

Истакавши да су избори показали да је напредњачка власт уништила политички систем, новинар листа Кикиндске, Жељко Бодрожић је рекао да је Кикинда пример где је дошло до распада и пасивизације најјачих опозиционих партија.

„Напредњаци су показали да у оваквим условима њих није могуће победити, труде се да вас потпуно понизе. Све то говори да живимо у једном неслободном друштву. У Кикинди је све уништено. Забрањене су политичке трибине у јавним установама. У таквим околностима мислим да је немогуће било шта померити јер се ради о људима који су бескрупулозни, то су радикали који живе на конфликту и кад су на власти они желе да та власт буде апсолутна”, рекао је Бодрожић.

На трибини је оцењено да су недавни локални избори показали добар успех опозиционих група грађана, али да због бојкота, који је као тема доминирао, резултат није како се то очекивало у појединим градовима, као што је Нови Сад.

Одборник Скупштине града Кикинде, Дарко Ковачевић, рекао је да се због великих притисака у мањим срединама људи тешко активно укључују у политичке странке.

„Срећемо се са невероватним ситуацијама где знамо да нас људи подржавају, али не желе јавно да се експонирају. Мала је средина, а велики притисци, зато имамо проблем малог броја активиста. Присутан је страх од уцена, осећај безнађа да се нешто може променити. На нама је да покушамо да охрабримо људе, да идемо корак по корак”, рекао је Ковачевић.

Одборница у Скупштини града Зрењанина Сенка Јанков је истакла је да у свим срединама, нарочито у Војводини, доминација СНС-а и неравноправни изборни услови доводе у питање могућност да се чују другачији ставови и да се покаже алтернативно деловање.

„Опозиција која се формирала и покушала да се представи кроз другачије изворе информисања остварила је делимичан успех. Две опозиционе колоне у Зрењанину освојиле су респектабилан број гласова, али предизборни и постизборни инжењеринг СНС-а отежава стварне промене. И поред освојених гласова, они настављају са манипулацијама. Поставља се питање како даље – да ли да одустанемо и прихватимо ситуацију или да се трудимо и делујемо у доменима где можемо нешто да постигнемо”, рекла је Јанков.

Оснивач Новог Оптимизма и посланик у Скупштини АП Војводине, Бранислав Грубачки, рекао је да се против актуелног режима потребно борити се и активизмом и политичким деловањем.

„Када имамо криминалну организацију на челу државе важно је питање организовања како би се утицало на политичке токове. Ја сам за то што би рекао Черчил да се ‘боримо и у ваздуху, и на копну и на мору’, значи комбинација политичког деловања треба да постоји, треба да постоји и притисак самих институција, скупштина, на улици, притисак јавног мњења које је ионако разорено”, рекао је Грубачки.

Павле Цицварић из студентске организације „Борба” рекао је да иако су избори донели одређено разочарање, локални покрети су остварили значајан успех. Како је истакао, чињеница је да владајући режим поред популизма у друштву негује и антипартијско расположење.

„Тема бојкота је била доминантна, и поред кампање опозиције и локалних покрета на терену. Оваква апстиненција не мора да значи да се изгубила нада, већ може бити и вид неког протеста. Мислим да је на овим изборима апстиненција била управо вид протеста. Сада је време да се то сагледа као искуство, да учимо на грешкама”, изјавио је Цицварић.

Према оцени директора Центра за практичну политику, Драгана Поповића, резултат локалних избора су „мале победе” у борби против режима, с обзиром да данас, за разлику од претходних година, у сто општина и градова постоје озбиљне опозиционе групације. Поповић каже да ауторитарни режими никада неће дати фер изборне услове, стога је потребно не одустајати.

„Вучић је уништио политику као такву, и у таквој ситуацијиј кренуло се од нуле ка одређеним резултатима. Сада се опозиција у градовима бори, врши притисак на власт, пишу се петиције, покушава да спречи доношења лоших одлука. Ово је важно јер се морамо вратити базичним стварима, с обзиром да је ово процес, и да овакав режим неће пасти преко ноћи. Стога се морамо задовољити малим победама, и да после сваког циклуса имамо још једну нову победу и да на томе градимо следећи потез”, истакао је Поповић.

Трибини, коју су подржали лист Кикиндске и покрет Нови Оптимизам, присуствовали су грађани Кикинде. Циљ ових јавних дискусија је да пруже платформу за размену идеја и искустава у циљу јачања локалног активизма и политичког деловања.

Можда ти се свиди

Оставите коментар