Почетна » У Новом Саду само четвртина деце примила ММР, лекар криви и колеге антиваксере

У Новом Саду само четвртина деце примила ММР, лекар криви и колеге антиваксере

од Други Пишу
0 коментар

Вакцинација против малих богиња, заушака и рубеле, комбинованом ММР вакцином, на територији Србије у 2021. години спроведена је са обухватом од 74,8 одсто, што је мање него годину дана раније (78,1%), али и мање него што је планирано (75,2%), објавио је Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ у свом годишњем извештају. Обухват већи од 95 одсто није постигнут ни у једном округу у Србији, а када су у питању општине најмање деце је вакцинисано у Новом Саду, свега 24,4 одсто. Епидемиолог Завода за јавно здравље Суботица Небојша Бохуцки оптужио је своје колеге лекаре да шире страх да ММР изазива аутизам и додао да би у таквим случајевима требало да реагује Лекарска комора Србије одузимањем лиценце.

Анализа по окрузима је показала да обухват од 95 одсто није постигнут ни у једном округу, док је обухват већи од 90 одсто достигнут у свега три од укупно 25 округа: Борском у централној Србији и Севернобанатском и Севернобачком округу у Војводини. Обухват нижи од 80 одсто регистрован је на територији девет округа, а најнижи је био у Јужнобачком (46,8%), Расинском (65,7%) и Рашком округу (66,4%).

Када је у питању вакцинација ММР-ом по општинама, у централној Србији је најмање вакцинисаних у Владичином Хану (33,8%) и Сурдулици (42,7%), а неславни рекордер у Војводини, али и целој Србији је Нови Сад (24,4%), објавио је „Батут“.

Ипак, Нови Сад стоји много боље, мада је то и даље лоше са епидемиолошког аспекта, када је у питању ревакцинација деце уочи поласка у први разред – ММР ревакцину је 2021. примило 68,5 одсто деце.

Цео извештај за 2021. годину можете прочитати ОВДЕ.

Страх од аутизма одлаже вакцинацију док дете не проговори

Епидемиолог Завода за јавно здравље Суботица Небојша Бохуцки изјавио је да је опсег вакцинације деце у Суботици вакцином ММР добар, у односу на друге општине и градове у Србији, али да родитељи често не вакцинишу децу правовремено.

Бохуцки је за портал „Маглочистач“ рекао да је разлог за невакцинисање деце на време „страх да вакцине изазивају аутизам – што апсолутно није тачно“, а да такве „информације“, посебно после ковида, износе и поједини лекари, специјалисти, што је, како је рекао, „поражавајуће“.

Према његовом мишљењу, у таквим случајевима би требало да реагује Лекарска комора Србије и да се тим лекарима одузме лиценца за рад због „заговарања антиваксерских идеја“.

„Забрињава што деца нису правовремено вакцинисана, о чему се не говори толико у јавности. Када дете има 12 навршених месеци, када улази у другу годину живота, тада треба да прими вакцину ММР. Родитељи често самоиницијативно то пролонгирају, воде дете са годину и по или са две године, јер сматрају да може да изазове аутизам, па их не доводе док не проговоре – што није тачно, и може да доведе до тога да оболе од неких болести“, објаснио је епидемиолог.

Према последњим подацима, опсег вакцинисане деце у Суботици је био 90,15 одсто, а ранијих година је он износио око 95 одсто.

Физичар Игор Смолић, који се бави статистиком и тумачи статистичке податке, објавио је на Фејсбуку податке о обухвату ММР вакцином у последње две године, наводећи да је обухват од две трећине у општинама: Сурдулица, Нови Пазар, Ћуприја, Крушевац, Нови Сад, Савски венац, Барајево, Лазаревац, Стари град, Мерошина, Чукарица, Прокупље, Мало Црниће, Врање и Беочин.

„Свака озбиљна држава би на основу оваквих података могла лако сузити списак педијатара, начелника и директора домова здравља који су одговорни за наредну епидемију малих богиња“, написао је Смолић на Фејсбуку.

„Батут“: Потребан јасан став државе у условима интензивних антивакциналних активности

Институт за јавно здравље Србије напомиње да стратегија елемининације малих богиња подразумева да вакцинација ММР-ом буде најмање 95 одсто, уз обухват са две дозе. Статистички подаци за прошлу годину показују да у Србији тренутно не постоји могућност елиминације морбила (малих богиња).

„Батут“ наводи да су епидемиолошка ситуација изазвана коронавирусом, мере изолације и карантина које су биле на снази, као и просторна реорганизација у здравственим установама допринели паду обухвата свим вакцинама, а самим тим и колективног имунитета.

„Током последње три године имунизација планираних годишта није реализована са циљним обухватом. Накупљањем невакцинисане деце, у броју који одговара кохорти рођених на годишњем нивоу, стварају се услови за епидемијско јављање морбила“, упозорава „Батут“.

Из Института додају да су одбијање и одлагање имунизације, антивакцинални лоби, као и нагомилавање осетљиве невакцинисане и непотпуно вакцинисане деце, посебно током пандемије ковида 19, довели у питање достизање елиминације морбила, имајући у виду да се наша земља класификује као ендемска у Европском региону СЗО, као и одржавање статуса земље без дечије парализе, јер смо класификовани као земља са средњим ризиком од поновног успостављања трансмисије вируса.

Институт за јавно здравље Србије истиче да држава мора да има јасан став о инвестирању у програме имунизације, легислативу која је усклађена са регионално дефинисаним циљевима, али и канале комуникације и координације путем медија, као и планове комуникације у условима интензивирања антивакциналних активности, тренинге и едукације здравствених радника.

Неда Вуловић Обрадовић Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар