Почетна » У паметној кући нема празног бојлера, ни фрижидера

У паметној кући нема празног бојлера, ни фрижидера

од admin
0 коментар

Колико пута вам се десило да сте се вратили уморни с посла, а у рерни вас дочекао хладан ручак, у бојлеру нема топле воде, начисто сте заборавили да купите намирнице? Све ове ситуације изградњом паметних кућа постале су прошлост.

Уколико живите у паметној кући, идући ка дому са напорног радног дана нећете разбијати главу питањем шта ме чека код куће. Само једним кликом на мобилном телефону час посла можете активирати рерну и угрејати јело и то на жељеној температури, или упалити бојлер како бисте се опустили уз топлу купку. Дакле, интелигентна кућа будућности испуњаваће практично све ваше жеље.

Сем тога, ваша кућа ће бити у комуникацији с вама. Сасвим је логично да вас фрижидер који зна да вам је понестало јаја или омиљеног пића обавести о томе мејлом или СМС-ом пре него што с посла кренете кући (ако га већ нисте програмирали да сам наручује намирнице које су понестале). А када стигнете кући, добићете пар рецепата за сутрашњи ручак јер су фрижидер и централни рачунар о томе већ дискутовали.

Ваша кућа ће бити у комуникацији с вама, па ће фрижидер знати да вам је понестало јаја и обавестити вас о томе мејлом или СМС-ом

Топла купка и рерна нису једини комфор који ова интелигентна кућа пружа. Тачно време укључивања и искључивања уређаја, температура ваздуха и грејање, сигурносни аларм, осветљење, ролетне, завесе, капија и гаражна врата само су део паметних ствари у вашем дому.

Контрола светлости

Када је у питању осветљење, ролетне и завесе можете подесити да се померају у зависности од спољне светлости. Па тако уколико викенд служи за мало дужу дремку, сензори ће се постарати да не осетите јаке зраке сунца. Такође, системи електромотора на прозорима, ролетнама и завесама у летњим месецима аутоматски гасе клима-уређај. У паметним кућама ни заборавност више није проблем: у случају да вам је прозор остао отворен, стићи ће вам обавештење на мобилни. У случају кише или олује, прозор ће се сам затворити. Дом можете паметно заштитити и од пожара, поплаве, цурења гаса, све дојавом на мобилни телефон.

Грејање и хлађење

Хлађење или грејање можете укључити 15 минута пре доласка са посла са веће удаљености или пре буђења. У просторијама можете подешавати температуру, као и да се грејање гаси уколико вам више није потребно у одређеној просторији, па се управо на овај начин може уштедети велики проценат електричне енергије. Грејање можете регулисати и према ноћном или дневном режиму рада, према времену или температури коју желите. Грејање дома можете подесити и на такозвани режим штедње, што значи да у свакој просторији појединачно подесите препоручену температуру: просторије за боравак – 21 степен, купатила – 24 степена, ходници – 15 степени, спаваће собе – 18 степени. Температуру можете штедљиво подесити и преко дана кад никога нема код куће на 16 степени, а и за време годишњег одмора на 10 степени.

Заштита од пожара

Ово даљинско контролисање система може и да заштити, како укућане тако и сам дом. Рецимо, ако је неко од укућана заборавио да искључи шпорет, неће доћи до пожара већ ће се он искључити сам. Ово нарочито помаже старијим или непокретним људима. Наиме, уколико неком укућанину позли док је сам код куће, постоје одређени сензори на даљинском уређају за позивање хитних служби. Такође, паметни систем штити кућу од поплава, пожара и разних временских утицаја. Као заштита од обијања, аларми се могу подесити и на улазним вратима, гаражи као и на капији.

Уређаји на клик

Наравно, ту су и уређаји као што су телевизор, веш-машина, музички стуб, клима, па чак и хидромасажна када и базен. Различита музика може да се пусти у различитим просторијама вашег дома.

Не сумњамо да је тешко одолети оволиком комфору, али како саветују стручњаци, не треба породични дом довести до тога да се понаша као компјутер и можда уради нешто што не треба, већ га човек, према својим променљивим осећањима, треба прилагодити умерено да би се у сваком тренутку осећао пријатно у својој кући.

Енергетски независна

С обзиром на то да кућа може бити паметна онолико колико јој инвеститор „имплементира знања“, она може бити и енергетски независна, односно може користити обновљиве изворе енергије. Користи се извор енергије који је најдоступнији и најекономичнији, а неретко се комбинује више извора енергије, као што су ветар, биомаса, соларна и геотермална енергија.

Мирослава Бркић/А. Е.    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар