Почетна » У понедељак стаје обукa возача?

У понедељак стаје обукa возача?

од admin
0 коментар

Ауто-школе у процепу: са надлежним Секретаријатом у Београду не могу да уговоре коришћење полигона. Дозволе истичу у суботу. Колеге из целе Србије солидарно најављују ступање у штрајк

УКОЛИКО београдске ауто-школе не добију сагласност за продужење коришћења постојећих полигона, већ у понедељак, 26. октобра стаће обука за будуће возаче не само у главном граду већ и у целој Србији!

– У суботу нам истичу постојеће дозволе за коришћење полигона за 80 од 100 ауто-школа у престоници – каже за “Новости” Милан Тодоровић, председник Удружења ауто-школа Београда – Градски секретаријат за саобраћај, који треба да да сагласност до сада то није учинио па, ако нешто у међувремену не смисле, ступићемо у штрајк и блокирати улице ма како то била непопуларна мера. Практично остаје им само један радни дан да пронађу неко решење.

Цео “спор” који је настао на релацији ауто-школа и Градског секретаријата за саобраћај, секретар Привредне коморе ауто-школа Србије Петар Рашета објашњава:

– Потребно је да се потпише нови уговор о коришћењу полигона, али се једноставно за велики број њих не зна титулар својине, јер катастар није уређен. Има ту много државних, пропалих фирми који су власници земљишта на којем су полигони и зато Секретаријат ни не може да потпише те уговоре.

Милан Тодоровић каже да имају апсолутну подршку и осталих ауто-школа из Србије и да ће и сви они “дотерати сва возила, аутомобиле, аутобусе, камионе које имају на улице Београда”.

– Имали смо састанак у Градском секретаријату, објаснили шта су проблеми и да то што они, МУП и Агенција за безбедност саобраћаја траже од нас по питању полигона ми не можемо да испунимо. Ни они не могу да утврде ко је власник земљишта на којем је полигон, ко сувласник, ко има право коришћења, да ли је нешто јавна саобраћајница или не – каже Тодоровић.

Он додаје и да се струка слушала бар мало, ово се не би ни догодило, јер је једина земља у Европи у којој је полигон неопходан за обуку, уз Србију – Црна Гора.

– Да возач крене и стане може да научи било где. Није му потребан полигон. Ионако је по новом правилнику предвиђено да само два часа кандидат проведе на полигону. Успели су да пре две године угасе 400 ауто-школа и да 1.000 људи међу којима је 400 инжењера саобраћаја остане без посла, па, ако је циљ да сви ставимо катанац у браву, нека нам то већ једном саопште – каже Тодоровић.

А НЕПИСМЕНИ?

– МНОГО тога што надлежни из МУП и Агенције за безбедност саобраћаја смисле тешко је применити у пракси – говори Рашета. – Тако су успели да донесу пропис да је од 1. јануара 2016. обавезно полагање испита на компјутерима. У Европи само у још једној земљи је уведена та обавеза – у Албанији! Тако су противуставно спречили неписмене да возе аутомобил! О обавезном снимању полазника камерама да и не говоримо.

П. Живковић     Новости   

Можда ти се свиди

Оставите коментар