Почетна » У Србији има око 116.000 самохраних родитеља

У Србији има око 116.000 самохраних родитеља

од admin
0 коментар

У Србији има око 116.000 самохраних родитеља, који живе на доњој линији сиромаштва, 80 одсто су жене

БЕОГРАД – У Србији има око 116.000 самохраних родитеља, који живе на доњој линији сиромаштва, речено је у Скупштини Србије на тематском састанку Женске парламентарне мреже о самохраном родитељству.

На састанку се чуло и да су од тог броја самохраних родитеља 80 одсто жене, да су самохрани родитељи препознати као социјална група и спадају у домен социјално искључених и веома угрожених, као и да је велики проблем избегавање плаћања алиментације.

Испред Женског аутономног центра Вања Мацановић је истакла да је према званичној статистици кривичних дела на првом месту насиље у породици, а на другом избегавање плаћања алиментације.

Мацановић је саопштила предлог тог центра да кроз посебан закон буде основан Алиментациони фонд, који би објединио Фонд за алиментацију, бесплатну правну помоћ и компензацију жртава насилних кривичних дела.

Један од предлога тог центра је да се за оне који избегавају плаћање алиментације предвиде мере за привремено ограничавање права, односно ограничавање важења возачке дозволе, пасоша и регистрације возила.

Из Фондације „Дивац“ поручују да је њихов фокус, када су у питању самохрани родитељи, економско оснаживање, а да су радили и на њиховом стамбеном збрињавању.

Истраживања у Србији, како је рекла Ивона Гвозденовић из те фондације, показала су да у Србији има око 116.000 самохраних родитеља, као и да су 80 одсто од тог броја жене.

Уз напомену да се потребе самохраних родитеља не разликују од потреба других рањивих група, Гвозденовић је навела да постоји непрепознавање те категорије у законским оквирима и да је то препрека за пружање помоћи.

Из владиног Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Милана Лазић рекла је да је међу једном трећином становништва који имају комунална дуговања највише самохраних родитеља, а да значајан број њих живи изнад релативне линије сиромаштва, са сумом од које не може да се живи, као и да велики број њих не може да приушти адекватно загревање стана и живи у пренатрпаним становима.

Састанак је организовао Београдски фонд за политичку изузетност уз подршку СИПРУ тима и Амбасаде Финске у Србији.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар