Почетна » У Србији се сваки дан баци око 2.000 тона хране

У Србији се сваки дан баци око 2.000 тона хране

од Други Пишу
0 коментар

У Србији се сваки дан баци око 2.000 тона хране, највише хлеб, месо и млеко, а анализа је показала да се храна углавном баца зато што се поквари или се заборави у фрижидеру и замрзивачу.

Свако од нас у просеку баци годишње готово 28 килограма јестивих и око 80 килограма нејестивих делова хране, а те „неславне бројке“ постају веће како наступи сезона празника, наводи компанија ЛГ Елецтроницс, која је осмислила неколико савета који могу помоћи како да се током празника избегне непотребно бацање хране.

Куповину треба планирати пажљиво, размислити које намирнице треба да иду у фрижидер, чије полице треба користити стратешки, јер се температура у већини фрижидера смањује од врха ка дну, наводи се у саопштењу.

Да би празнична храна остала свежа и безбедна за конзумирање што је дуже могуће, треба подесити температуру фрижидера на три-четири степена Целзијуса, а храну пошто је припремљена треба одложите у фрижидер у року од два сата од припреме.

Остатке хране треба чувати у потпуно провидним посудама или оним са провидним поклопцем како би били сигурни да неће бити заборављене, наводи се у саветима.

FotoN1

ФоНет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар