Почетна » У Таванкуту отворена изложба фотографија о страдањима у Украјини

У Таванкуту отворена изложба фотографија о страдањима у Украјини

од Други Пишу
0 коментар

Изложба фотографија које сведоче о ратним страдањима у Украјини отворена је 19. јуна, у галерији Хрватског културно-просветног друштва „Матија Губец“, у Таванкуту, у организацији покрета Нови Оптимизам.

Отварајући изложбу, амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач изразио је захвалност на организовању изложбе, рекавши да је Украјинцима веома важна снажна подршка цивилног друштва у Србији.

Амбасадор је рекао да народ Украјине дели бол са родитељима жртава и целим српским народом поводом недавне трагедије у Србији. Толкач је говорио о трагедији која је задесила његову земљу.

„Ужасна трагедија се дешава данас у мојој земљи. Путинове убице су убиле више од 500 украјинске деце, хиљаде одраслих, уништиле велики број градова и срушили снове милиона људи. Руски терористи су 6. јуна извршили акт етноцида против Украјине и света. Дигли су у ваздух брану Каховске хидроелектране и то је постала страшна еколошка катастрофа, поплављена су многа насеља, настали су проблеми са пијаћом водом за стотине хиљада људи. Угрожена је снабдевеност житом многих земаља света”, казао је амбасадор Толкач.

Толкач је изразио наду да ће приказ рата на фотографијама омогућити грађанима Србије да сазнају праву истину о руској агресији и страдању украјинског народа.

Ладислав Сукновић из ХКПД „Матија Губец“ изјавио је да је изложба осврт на све патње које се дешавају у Украјини.

„Ово је начин да се покаже саосећање поводом свих страхота које се догађају у Украјини, најпре због људских жртава, а затим имајући у виду да се као Хрватско културно-просветно друштво Матија Губец из Таванкута бавимо очувањем културне баштине имамо једно огромно саосећање са културном баштином која је разорена и која је и можда за неповрат и изгубљена. Нека наредна изложба из Украјине буде изложба која ће говорити о слободарском друштву, о простору који ће бити обнова новог живота и новог оптимизма, и нешто што ће бити итекако обнова комплетне баштине у Украјини“, рекао је Сукновић.

Оснивач покрета Нови Оптимизам Бранислав Гута Грубачки истакао је важним што се у галерији ХКПД „Матија Губец“ организује изложба фотографија из рата у Украјини.

„Ове фотографије одсликавају страхоте руске агресије на једну независну и суверену Украјину. Људи из заједница, као што је ова у Таванкуту, разумеју шта се дешава у Украјини и без обзира што ће се потрести овим фотографијама, они ће ширити истину о томе шта се дешава у нашој пријатељској и братској Украјини”, рекао је Грубачки.

На фотографијама се могу видети последице агресије Русије на Украјину, приче о судбинама људи и размере разарања градова, села, насеља, културне баштине.

Foto Novi optimizam

Можда ти се свиди

Оставите коментар