Почетна » УЧЕ ДЕЦУ ДА РАТУЈУ Тинејџери „наоружани до зуба“ трче по Златибору у војном кампу по угледу на ПУТИНОВУ ОМЛАДИНУ

УЧЕ ДЕЦУ ДА РАТУЈУ Тинејџери „наоружани до зуба“ трче по Златибору у војном кампу по угледу на ПУТИНОВУ ОМЛАДИНУ

од admin
0 коментар

Војне вештине, прва помоћ, пуцање, баратање ножевима… Све ове технике ратовања уче се ових дана у „омладинско-патриотском“ војном кампу на Златибору. Можда ово и не би била тако чудна вест, ако не бисте знали да су полазници тог кампа – деца и млади старости од 10 до 24 године?!

 

Камп који траје од 9. до 18. августа, наводи Индеx.хр, организују српски ратни ветерани уз подршку и помоћ локалне општине, и у њему учествује десет девојчица и 34 дечака. Реч о Удружењу учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије. Деца тамо рукују репликама оружја, али и ваздушним пушкама и пиштољима.

Ова, у најмању руку чудна пракса, откривају њени организатори, у Србију је стигла – из Русије.

Кажу да су камп основали према узору на сличне у Русији, а децу осим војних вештина уче и српској „духовној, националној и војној“ историји и култури, а они који га похађају друже се и са српским и руским ратним ветеранима.

– Већ сам била у Русији у једном оваквом кампу. Супер је – рекла је један девојчица, која иначе похађа и овај камп у Србији.

Њен „колега“, један од дечака који такође дане проводи на Златибору, каже да је први пут на оваквом месту, и да је све фантастично.

– Добро је због нас, због наше активности, да се мало одвојим од града и рачунара, дружимо, научимо нешто… – испричао је он.

На снимку који је објавио видео сервис руског портала „Раша тудеј“, виде се деца која трчкарају са пушкама прелазећи препреке док их обучавају инструктори.

– Хтели смо да обогатимо њихово знање са историјским чињеницама. Имали смо разна предавања о историји српске војске, о историји руско-српског пријатељства. Пуно смо радили на физичком образовању, да деца стекну кондицију, да вежбају. Учили смо и борилачке вештине и преживљавање у природи – испричао је Жељко Вукелић из Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије.

Међутим, наводи Индеx.хр, иако се покушава представити као камп извиђача, на снимцима се види да у том кампу деца заправо уче вештине ратовања.

О овом су кампу већ су писали српски медији, наводећи да у њему деца уче да рукују снајперима, пушкама и ножевима.

Вукелић је раније за „Блиц“ рекао да то није војни камп већ „омладинско-патриотски“, али је за разлику од њега Валериј Шамбаров, председник организационог комитета кампова за младе, тада рекао да је циљ да млади људи „постану прави људи и ратници који могу да бране своју земљу“.

Ово није први пут да деца из Србије учествују у таквим војним камповима. У априлу је тридесет тинејџера из Србије отпутовало је у Русију да присуствују Међународном кампу ратне патриотске омладине. Камп води ултранационалистичка група под називом Е.Н.О.Т. Корпус, чији војни тренери науче децу како да пронађу свој пут у шуми, рукују оружјем и припреме се за могуц́ност рата, пренео је тада Радио Слободна Европа.

Л. Г.   Блиц/Правда.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар