Почетна » Учионице су већ хладне, а родитељима српских ђака стигла је драматична порука

Учионице су већ хладне, а родитељима српских ђака стигла је драматична порука

од Други Пишу
0 коментар

Након две године од почетка пандемије поставља се питање: Чекају ли српске школе нови проблеми? Овога пута у центру пажње је енергетска криза и дуго најављивана тешка зима. Министарство просвете послало је допис школама, у ком се практично од њих тражи да на време припреме мере штедње. Једна од разредних старешина отишла је корак даље, па је родитеље замолила да децу облаче топлије јер је „држава прописала да температура може бити максимално 20 степени али и нижа“.

Наиме, у поруци у коју је Нова.рс имала увид, од родитеља се тражи „да децу терају да се топло обуку када крене грејна сезона“, а као разлог се иситче наводна мера државе која је одредила да максимална температура у просторији буде 20 степени и ниже, тврди се у поруци која је прослеђена родитељима чије деца похађају Дрво арт средњу школу.

Из ове преписке у школској групи може се закључити да су школе већ добиле упутства за уштеду енергије током зиме те да температура у учионицама неће прелазити 20 степени.

У Министарству енергетике међутим тврде да то није тачно.

„Поводом неистинитих информација које су се појавиле, Министарство рударство и енергетике наглашава да предложене препоруке за смањење потрошње електричне и топлотне енергије не обухватају школе, вртиће и болнице. У препорукама које су објавлјене на сајту Министарства (https://www.mre.gov.rs/aktuelnosti/saopstenja/predlog-preporuka-za-smanjenje-potrosnje-elektricne-i-toplotne-energije) у делу који се односи на руководиоце у органима државне управе, државним предузећима, јавним установама и привреду, о смањењу потрошње електричне и топлотне енергије за 15 одсто у односу на исти периоду 2021/2022. године, јасно се наводи да се предлог препорука да се објекти/просторије који се загревају/догревају у просторијама имају температуру највише до 20 степени Ц, не односе на болнице, установе социјалне заштите, вртића и школе“, наводи се у одговору.

Кад не треба да сија – неће сијати

Директор основне школе „Јосиф Панчић“ у Београду, Милан Бајић, наводи да је још прошле године ова установа почела са штедњом струје.

„Што се тиче наше школе, ми имамо ПВЦ столарију. Вишепотрошне сијалице заменили смо неонским или штедљивим, тако да са те стране смо одрадили максимум“, каже Бајић додајући да је њихов посао да сада контролишу њихово паљење – „тамо где не треба да сија – неће сијати“.

Саговорник Нове иситче да се раније дешавало да сијалице у учионици буду упаљене целог дана, као и да се то више неће догађати.

„Температура која ће бити у просторијама зависи од београдских електрана, претпостављам да ће то бити као и свуда: око 20 степени“, каже Бајић додајући да прецизна упуства о висини температуре нису добили.

Каже и да је извесно да ће све школе делити судбину Београда, али и целе Европе, каква год она била.

Када је реч о потенцијалном продужењу зимског распуста или скраћења часова, такве информације директори школа још увек нису добили.

Просветни синдикат „Независност“ и Форум београдских гимназија реагујући на поменуте дописе, истичу да је неопходно да се размотри системски план уштеде, а да се, притом, сва одговорност не свали на школе.

Додаје се да предлог скраћења трајања часова има смисла једино ако се ученицима омогући настава која активира и модерне технологије, јер како су навели, у противном очекују да Министарство просвете у сарадњи са Министарством рударства достави фењере и парафинске свеће за што ефикаснији повратак у 12. век.

Повратак у 12. век

„Нећемо дозволити да се деца смрзавају у школама“, поручују родитељи, али и директори школа у Чачку са којима смо разговарали.

Према речима директора Основне школе „Бранислав Брана Петровић“ добили су препоруку од надлежних како треба да се понашају у новонасталој ситуацији са енергетском кризом.

„То се своди на гашење уређаја који нам не требају, украсна расвета треба да се угаси, а око четрдесет одсто сијалица смо заменили штедљивим“, каже он за Нова.рс.

Објашњава да оне дају добро осветљење, а, такође, наводи пример да троше уместо сто, пет вати електричне енергије.

„Наравно то све зависи од школе до школе када је у питању замена расвете, односно са колико средстава располажу“, каже директор ове установе.

Лазар Чикириз наводи да се та чачанска школа греје на угаљ, али је електрична енергија неопходна за пумпе.

„Надам се да нећемо доспети у ситуацију да немамо струје. Уосталом, она нам је, поред грејања, неопходна за пројекторе, видео бимове и интернет. Верујем да ћемо проћи без рестрикција, али за поподневну смену је обавезна довољна (прописана) количина осветљења како би деца могла нормално да виде на таблама и редовно прате наставу“, закључио је Чикириз за Нова.рс.

„Нећу дозволити да ми се дете разболи“

Јелена Пантелић има ђака четвртака у другој школи. Она каже да им за сада нико не говори о штедњи, али је чула у медијима.

„Нису нам прецизирали колика ће температура бити у школама. Чула сам око двадесетак степени. Моје дете је зимогрожљиво, не верујем да ће му то одговарати. Иначе је склоно прехладама, а синуси су му највећи проблем. Наравно да нећу дозволити да ми се дете разболи“, објашњава наша саговорница.

Она напомиње да уколико буде рестрикција неће слати дете на часове.

„Заиста то нећу дозволити. Учиће код куће ако буде требало“, категорична је она, али ипак верује да ће све бити у реду.

Андрија Лазаревић, Љубица Сокић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

4 × 2 =