Почетна » УДАР НА ЏЕП Паклица цигарета 450 динара!

УДАР НА ЏЕП Паклица цигарета 450 динара!

од admin
0 коментар

Због усклађивања акцизне политике са Европском унијом, уместо садашњих 50 евра на 1.000 цигарета, акцизе ће износити 90 евра на 1.000 цигарета.

Цигарете би у Србији од 1. јануара 2017. године требало да поскупе скоро дупло, а пушење ће бити строго забрањено на свим јавним местима, укључујући и угоститељске објекте.

Реч је о обавезном усклађивању домаће акцизне политике са оном која важи у ЕУ, што значи да би уместо 50 евра на 1.000 цигарета, акциза износила 90 евра на 1.000 цигарета. У пракси ти изгледа овако – за паклицу цигарета које данас коштају 290 и 230 динара, од јануара ће грађани мораи да издвоје 495, односно 415 динара.

Осим усклађивања акцизне политике овде је реч и о старог договора које је влада зорана Живковића 2003. године постигла с представницима дуванске индустрије.

„Кад су 2003. године тражили купце за фабрике у Врању и нишу, обавезали су се да наредних година Србија неће нагло повећавати цене цигарета, да неће у потпуности забрањивати пушење на јавним местима, али ни рекламирање кроз акције. Иако на телевизији или на билбордима нисте могли да видите рекламе за дуванске производе, цигарете су истакнуте на трафикама или по кафићима. Сад свега тога неће бити јер тај договор ускоро истиче и очекује се да се ове године донесе нови закон који ће почети да се примењује 2017. године“, каже добро упућени извор који је желео да остане анониман.

Курир

Можда ти се свиди

Оставите коментар