Почетна » УДАР НА СЛОБОДУ МЕДИЈА: Хоће да укину и новине и новинаре

УДАР НА СЛОБОДУ МЕДИЈА: Хоће да укину и новине и новинаре

од admin
0 коментар

Сулудо Адвокатска комора Београда тражи казну затвора за представнике седме силе ако пренесу изјаву у којој је особа можда прекршила претпоставку невиности

Новинаре и уреднике који крше претпоставку невиности треба казнити затвором до три године, иницијатива је Адвокатске коморе Београда.

То је изазвало праву буру на скупу „Новинарство и претпоставка невиности“ у организацији Удружења новинара Србије и ОЕБС, јер се на овај начин директно угрожава опстанак и слободан рад медија!
Адвокати из београдске коморе, с Југославом Тинтором на челу, тражили су измене Кривичног закона у којима би се, поред државних функционера, драстично кажњавали и представници медија, што би сасвим сигурно онемогућавало слободу извештавања и право на рад.

Ово се односи и на то да ће новинар бити кажњен и ако са конференције за штампу пренесе званичну изјаву неког државног функционера у којој би он наводно „кршио претпоставку невиности“!

На ове сулуде и застрашујуће захтеве, који су очигледна припрема терена за цензуру и директан удар на целокупну новинарску браншу, оштро је реаговао адвокат Зденко Томановић.
– Нема правне сигурности без претпоставке невиности, али нема ни слободног грађанина ако нема слободног новинара. Нема здравог друштва без права новинара да понекад задире и у неприкосновена права појединца. Не може се ићи у затвор ако неко сумња у лоше правосуђе. Новинар има обавезу и дужност да се бави разоткривањем сумњивих радњи – рекао је Томановић.

Адвокат Небојша Милосављевић каже за Курир да овакви захтеви приличе тоталитаризму, а не демократском друштву.
– Бојим се да се на овај начин навлачи цензура и да то угрожава право на истину коју имају сви грађани. На тај начин би били ускраћени да знају шта се дешава. Поштујем своје колеге адвокате, али не бих поделио мишљење с њима о овоме. Тражити казну затвора за новинаре који из новинарског угла желе да укажу на друштвену појаву, то је страшно.

Владимир Радомировић, УНС
Ово је пут ка цензури

– Тај предлог је стварно скандалозан јер предвиђа затворску казну за новинаре и уреднике, који по свим етичким и другим стандардима раде свој посао. Новинар би одговарао ако пренесе веродостојну изјаву неког званичника која, по нечијем мишљењу, не би била у складу са претпоставком невиности. Адвокатима није јасан контекст слободе говора и желе да цензуришу сваку врсту критике. Овде се поставља питање да ли адвокати желе да испод жита раде неке ствари – каже Владимир Радомировић, председник Удружења новинара Србије, и додаје да је сигуран да од тога неће бити ништа.

Број
3 године затвора за новинаре траже адвокати

Курир.рс/Силвија Сламниг

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

one × one =