Почетна » Удружење “Локални одговор”: Анализа буџета показала да Ваљево не издваја довољно новца за решење аерозагађења

Удружење “Локални одговор”: Анализа буџета показала да Ваљево не издваја довољно новца за решење аерозагађења

од Други Пишу
0 коментар

Нејасно постављени индикатори, буџетско кршење правилника и нетранспарентне јавне расправе о буџету – ово су само неке од замерки у анализи буџета Града Ваљева коју је радило удружење „Локални одговор“. Удружење је своје предлоге, сугестије и препоруке упутило Градској управи, али су, кажу, наишли на затворена врата.

Иако по правилнику Град Ваљево за заштиту животне средине из буџета треба да издваја 5%, годинама уназад издвајања су мања од 3%, каже Предраг Матић из удружења „Локални одговор“.

„Ми као грађани Ваљева у протеклих седам година суочавамо се са ситуацијом да наш Град крши ту уредбу коју је сам донео и средства која се издвајају, а која су овом приликом забележена и констатована у самом извештају по годинама јесу од 0,78% до 3%“, наводи Матић.

Овај, али и све остале проблеме на које удружење указује, показала је анализа буџета коју су урадили за период од 2015. до 2020. године.

„Основне замерке и недостаци су буџетска недисциплина града у посматраном периоду, нејасно постављени индикатори којима би могао да се мери учинак реализације средстава која се издвајају за проблем саме животне средине“, додаје.

Велики проблем, каже, представљају и јавне расправе у којима би грађани требало да учествују, што у Ваљеву, по речима Матића, није случај.

„За протеклих седам година, јавне расправе не оглашавају на адекватан начин. Људи нису информисани, оне се ниједан једини пут нису одржале у прописаном року, увек је кршен рок, што можемо подвести под само кршење буџетског календара“, каже Матић.

Матић додаје да је јавна расправа одржана у децембру прошле године, иако јој тада није било време и није била одржана у законском року. „И овога пута градска власт није уврстила ниједну сугестију и предлоге од стране грађана ка самом начину трошењу средстава у оквиру буџета за заштиту животне средине“, додаје он.

Како градска управа није имала слуха за грађане, тако није имала ни за чланове удружења „Локални одговор“. Како кажу, иако су имали конкретне предлоге које су изнели пред Градску управу на јавној расправи, ништа од њих није прихваћено.

„Неког ваљаног објашњења нема, јер просто можемо разумети да га не може ни бити, јер начином на који ова градска власт руководи самим буџетом и стара о проблемима животне средине јесте константно кршење самог закона, тако да будем искрен ми нисмо негде ни очекивали ишта, иако смо желели да власт прихвати неки наш предлог као добру и квалитетну сугестију која може направити неки помак у решавању аерозагађења и овај пут смо наишли на неразумевање и одбијање“, објашњава Матић.

Они су већ указивали на овај проблем тиме што су организовали више акција како би широј, али и стручној јавности указали на саме недостатке.

Да на овај начин сагледа буџет града, издвајања за животну средину, али и да дају адекватне предлоге и препоруке удружење је успело уз помоћ пројекта Твоје место у Србији и конкурисању преко сајта промени.рс за пројекат. Кажу да су стекли искуство, али и знање које су добили.

„Остварили смо контакте са великим бројем удружења. Од донатора имали смо помоћ у сваком погледу, излазили су нам у сусрет увек када је требало, успели смо да нашим ангажовањем и самим извештајем испунимо наш основни циљ а то јесте да анимирамо и подстакнемо велики број грађана Ваљева да стекну јаснију слику и представу о каквом се проблему ради“, истиче он.

Грађани треба да знају какав ваздух дишу

Информисаност грађанки и грађана Ваљева треба да буде на првом месту, наводе из удружења „Локални одговор“. У анализи је назначена препорука да становништво мора да буде благовремено обавештено о висини концетрације загађујућих честица у ваздуху, али и да град на дневном нивоу у реалном времену обавештава грађане и издаје препоруке како се треба понашати.

„Такође, предложили смо да град почне да поштује буџетски календар тј. да јавне расправе организује на време, да у складу са законом обавештења за грађане и позиве за грађане буду видљиви, да се град Ваљево придржава календара и да он одлуке које је донео почне да поштује“, додаје Матић.

Иначе, према речима Матића, током ове године Ваљево је први град у Србији по броју дана са прекомерним аерозагађењем. Законски је годишња прописана граница 35, док је Ваљево у марту имало више од 60 дана са прекомерним загађењем ваздуха.

 

Фото: А.Ђ/МРЦН

Медиа & реформ центар Ниш

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар