Почетна Друштво Удружење “Социатива” кроз разговор са грађанима жели да унапреди систем социјалне заштите

Удружење “Социатива” кроз разговор са грађанима жели да унапреди систем социјалне заштите

од admin
0 коментар
1 2

 

Грађани Земун поља имали су прилику да своје дилеме и сугестије везане за социјалну заштиту поделе са удружењем “Социатива” и њиховом партнерском организацијом “Дај ми руку”, у оквиру уличне акције “Помагачи и грађани на истој страни – да нас институције боље чују”.

“Желели смо да чујемо грађане какво искуство имају са институцијама система социјалне заштите, са остваривањем одређених услуга и права, али и да чујемо предлоге грађанки и грађана како би се исти систем унапредио”, додаје Гордана Марчетић-Радуновић, једна од покретачица иницијативе.

Она објашњава да удружење “Социатива” чине социјалне раднице, али и будуће социјалне раднице – студенткиње социјалног рада. За Биљану Петровић, студенткињу социјалног рада, оваква акција значила је много, јер се како каже, директно сусрела са грађанима на улици.

1 2

“Сматрам да се посао социјалног радника не своди на административни рад у канцеларији. Пројекат ми је омогућио да кроз уличне акције будем у контакту са грађанима”, каже она.

Идеја је и била да грађанке и грађани за њих чују и разговарају о проблемима ван канцеларија.

1 3

“Због тога смо хтели да изађемо, да разговарамо, да разјашњавамо различите дилеме, да ли они имају све информације које су им значајне за остваривање одређених права – да ли је то право на социјалну заштиту односно на социјалну помоћ, једнократну новчану помоћ, смештај у домове за старе, хранитељство, усвојење и друге неке услуге”, истиче она.

Поред разговора, они у исто време испитују њихове ставове и предлоге кроз попуњавање упитника.

“Ако желе да поставе питање институцијама или да нешто предложе, постоји могућност да то ураде путем цедуљица. Путем флајера које делимо данас они ће моћи да дођу до информација где се налазимо, али и до својих одговора”, додаје она.

Најчешће се грађани интересују за финансијску односно новчано-социјалну помоћ, каже она.

1 7

“Углавном су питања како да је остваре, како је могуће повећати, како остварити права на стан… Ту се осећа потреба за финансијском подршком. Доста смо имали питања за насиље у породици, као и питања за процедуре око хранитељства. Конкретно, пошто је доста била негативна страна у медијима о социјалним радницима последњих неколико година, грађани су заинтересовани због чега се деца издвајају из породице, које су процедуре за смештај у хранитељску породицу, тако да нам је то био фокус разјашњавања тих права и које су ситуације у којима се одузима дете из породице”, каже Марчетић-Радуновић.

Након уличних акција, прегледаће питања и контактираће установе, колегинице и колеге, које раде у различитим установама.

“У сарадњи са њима урадићемо пет видео-клипова који ће представљати одговоре на питања. Паралелно ћемо радити и на брошури о правима и услугама из система социјалне заштите на основу постављених питања грађанки и грађана.”

1 11

До уличних акција, али и других активности, не би дошло да нису конкурисали преко платформе промени.рс и добили материјалну, али и саветодавну и логистичку помоћ.

“Нама је ЦРТА као партнерска организација. Цео процес је био сараднички и значила нам је менторска подршка за неке од заговарачких активности, како концептирати упитнике, где се фокусирати, планове за даље, комуникацију са установама и са доносиоцима одлука, али и у виду унапређења капацитета наше организације”, истиче она.

У наредном периоду следи анализа података и писање препорука која ће им служити за јавно заговарање у центрима за социјални рад и неким вишим установама.

jh

Иначе, удружење “Социтива” је основано у новембру 2007. године у Београду. Визија удружења је, кажу, друштво једнаких могућности за слободно, свесно, активно и креативно изражавање и деловање, уз слободан приступ свим друштвеним услугама за све своје грађане и грађанке без обзира на културне, социјалне, политичке, верске и друге разлике.

 

Фото:МРЦН

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар