Угоститељске услуге у Србији поскупеле су 14,9 одсто у новембру, у односу на исти период прошле године.
Храна у угоститељским објектима је поскупела укупно 15 одсто, од чега највећо раст цена бележе салате (19,4 одсто) и варива (18,9 одсто).
Цене топлих и хладних предјела веће су за 18,1 одсто у односу на новембар 2021. године.
Готова јела скупља су за 10,2 одсто, а печења и јела по поруџбини 15,3 одсто.
Алкохолна пића у угоститељским објектима су скупља 13,9 одсто у односу на лане, види се из извештаја.
Цене преноћишта веће су за 17,2 одсто у односу на новембар прошле године, наводи РЗС.
Индекси цена угоститељских услуга представљају меру промене општег нивоа цена услуга у угоститељским објектима. Извештајне јединице су хотели и ресторани.
За сваку врсту јела и пића преписују се цене из ценовника (у време ручка) који важи на дан снимања. Цене преноћишта се преписују из ценовника на рецепцији.
Истраживањем је обухваћено око 40 врста угоститељских услуга, јела, пића и преноћишта. Цене се прате у 96 угоститељских објеката на територији Србије.