Почетна » Уједињени против ковида поднели кривичну пријаву против Бранимира Несторовића

Уједињени против ковида поднели кривичну пријаву против Бранимира Несторовића

од admin
0 коментар

 

Како су истакли, у време пандемије вируса корона, која и данас траје, Несторовић је, као члан Кризног штаба и у личном својству износио бројне научно и стручно неистините и недоказане тврдње, давао професионално неутемељене савете и проносио полуистине.

„Чинио је то у бројним медијима, а готово сви су му доступни, тако да су његове изјаве и тврдње допрле до великог броја грађана. То је чинио континуирано и упорно, почев од прве објаве државног врха и појединих чланова Кризног штаба о епидемији која је захватила и Србију, када је тврдио да се ради о безопасном („смешном“) вирусу, упућујући нарочито женски део аудиторијума у европско жариште епидемије, у Милано ради шопинга“, навели су саопштењу.

Они додају да је наставио нешто касније, у широко гледаној телевизијској емисији, са тврдњама да вирус корона не може заразити децу, нити особе млађе од 40 година, иако су извештаји релевантних међународних организација тврдили и доказали супротно.

Почетком маја 2020, у интервјуу једном дневном листу, како су обрзложили, позвао је све грађане, изузев најстаријих, да изиђу на улице да би се заразили, тврдећи да ће се епидемија окончати „до 15. јуна“.

„У време давања ове изјаве у Србији је, према званичним подацима било заражено готово 10.000 људи, а три месеца касније додатно се заразило још преко 21.000 грађана Србије. Управо у овом периоду, до краја августа, преминуо је велики број заражених. Крајем маја прошле године, у разговору објављеном на интернет издању једног дневног листа, тврдио је да је прележао корону, али да није био у изолацији, нити је користио заштитна средства. Изјава је дата у време када је грађанима Србије преко свих медија пребацивано да су недисциплиновани и да се не придржавају заштитних мера“, навели су из Удружења.

Они наглашавају да су непрофесионалне и неиститните изјаве Несторовића кулминирале почетком фебруара ове године тврдњама у једном таблоиду

„Глумили смо епидемију, све са короном је измишљено. Тестирање не вреди ништа, као ни вакцинација, а од КОВИД се не умире. Нико неће да ми плати усавршавање да докажем да КОВИД не постоји“, пренели су они Несторовићеве речи.

Овим својим изјавама и тврдњама, као и другим које су детаљно описане у пријави Првостепеном суду, како су објаснили, Несторовић је грубо, штавише осионо повредио бројне одредбе Етичког кодекса – почев од обавезе лекара да чува углед и достојанство своје професије (чл. 7.), преко обавезе да доприноси превенцији болести, као и сузбијању заосталости, празноверја и надрилекарства (чл. 10), неумереног и некритичног истицања сопствене личности и професионалне активности, које је супротно лекарском позиву (чл. 18. ст. 1), преко некритичког објављивања и пропагирања недовољно проверених дијагностичких, терапијских и других метода лечења (чл. 19. ст. 3) – до кршења обавезе лекара да се супротстави нестручним, неетичким и незаконитим поступцима у области дијагностике и лечења и да о томе обавести надлежне органе и институције (чл. 20).

„Нарочита друштвена опасност неистинитих и непрофесионалних изјава Несторовића састоји се у томе да те изјаве несумњиво имају значајан утицај на велики број грађана. Основ те опасноси проистиче из његовог лекарског позива, као и из додатног друштвеног угледа који му је подарен државним одликовањем „за заслуге у борби против пандемије““, истакли су они.

Несторовић, како су додали, није био једини који је током пандемије кршио Етички кодекс ЛКС.

„Он је само први против кога је Удружење УПК поднело пријаву ЛКС. Једно време је то чинио као члан Кризног штаба. Ниједан лекар – члан тзв. медицинског дела Кризног штаба није се изричито, недвосмислено и моментално супротставио неистинитим и неутемељеним тврдњама Несторовића, ни онда када је давао јавне изјаве у њиховом присуству. Тиме су прекршили своје обавезе утемељене у Етичком кодексу – да су дужни да се супротставе нестручним, неетичким и незаконитим поступцима другог лекара. На неке од изјава су се, поједини међу њима, штавише благонаклоно смејали, или климали главом, остављајући утисак да су са таквим изјавама сагласни. Такође, већ 10. априла 2020. године, 5 еминентних лекара и професора: проф. др Слободан Савић, проф. др Ђорђе Алемпијевић, проф. др Срђан Миловановић, прим. др Елизабет Пауновић и проф. др Александар Н. Нешковић послали су допис Етичком одбору ЛКС тражећи покретање дисциплинског поступка против др Несторовића који до данашњег дана није покренут“, наводи се у саопштењу Удружења.

Данас Онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар

2 × 2 =