Почетна » Укинута радна књижица, прелази се на електронску управу

Укинута радна књижица, прелази се на електронску управу

од admin
0 коментар

Радна књижица као документ престала је да важи од 1. јануара, јер, будући да се сви подаци из ње могу наћи у електронској форми у Централном регистру, у фонду ПИО, постала је непотребна

БЕОГРАД – Радна књижица као документ престала је да важи од 1. јануара, јер, будући да се сви подаци из ње могу наћи у електронској форми у Централном регистру, у фонду ПИО, постала је непотребна, застарела и представља вишак папирологије, који се укида, изјавио је данас помоћник министра за рад Зоран Лазић.

„Новим изменама и допунама Закона о раду из 2014, радна књижица престаје да важи од 1. јануара ове године“, рекао је Лазић и нагласио да је то добра одлука која нема никаквих никаквих негативних последица, с обзиром на то да су у међувремену сви органи и организације ускладили су своје прописе са тим.

„Тако да радни односи, доприноси, Централни регистар обавезног социјалног осигурања наставља да функционише на начин како је и предвиђено – прелазимо на електронску управу, тако да су радне књижице изгубиле свој смисао“, подвукао је Лазић.

Напоменуо је да се радна књижица као документ може и даље у неким случајевима користити као доказ претходног периода, података из саме радне књижице, али је истакао да уношење нових података у њу једноставно није више потребно.

„С обзиром на то да се сви ти подаци могу наћи у електронској форми у централном регистру, у фонду ПИО, тако да је радна књижица непотребна, застарела и представља вишак папирологије, који се укида“, рекао је Лазић.

Додао је да више разни органи, организације, не треба да траже радну књижицу као доказ, јер се докази који су уписани у саму радну књижицу могу прибавити путем централног регистра, фонда ПИО, или путем неких других органа и организација које у електронској форми воде све те податке.

Taнјуг/Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар

eight − one =