Почетна » „Укинути веронауку у државним школама“

„Укинути веронауку у државним школама“

од Други Пишу
0 коментар

Хелсиншки одбор за људска права у Србији упутио је апел којим се захтева да се поштује Устав и принципи секуларности и укине веронаука у државним школама, како би се обезбедиле претпоставке за правну државу и њено чланство у ЕУ, саопштила је та невладина организација.

У саопштењу се истиче да Српска православна црква (СПЦ) као изразито нетолерантна, грубо антидемократска и екстремно искључива не може и не сме да васпитава нашу децу, и да „боље друштво почиње строгим одвајањем цркве и религије од науке и државе“.

Последњих деценија на делу је значајно нарушавање принципа секуларности, иако Устав дефинише Србију као секуларну државу, а цркве и верске заједнице су одвојене од државе.

Политизација религије и СПЦ као организације (клерикализам) намеће обрасце хомогенизације идентитета у етно-конфесионалним оквирима. Увођење веронауке у државне школе, политичко деловање цркве и црквених лица, огроман утицај на државну политику, велике новчане донације које држава неоправдано и нетранспарентно даје верским организацијама, нарочито нарочито СПЦ, наводи Одбор.

Ослобађање од читавог низа пореза, судски процеси у којима су окривљени свештеници а воде се на споран начин и застаревају, школске, градске и војне славе, начин функционисања Богословског факултета у оквиру Универзитета у Београду, само су неки од примера грубог нарушавања секуларног карактера државе Србије, указује се у апелу, који је понуђен на потписивање грађанима, истиче Хелсиншки одбор.

ФоНет/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар