Почетна » УКЛАЊА СЕ СОВА ИЗ КИКИНДЕ „Направићу нову скулптуру, савремену уметност НЕ РАЗУМЕ СВАКО“

УКЛАЊА СЕ СОВА ИЗ КИКИНДЕ „Направићу нову скулптуру, савремену уметност НЕ РАЗУМЕ СВАКО“

од admin
0 коментар

Вајар Јован Блат из Кикинде урадиће нову скулптуру сове од глине која ће заменити стилизовану која је протекле недеље изазвала подсмехе и ласцивне коментаре у јавности.

Он је граду поклонио скулптуру високу 2,4 метра, која је постављена на нови кружни ток на улазу у град. Чим су фотографије објављене на званичној Фејсбук страници града Кикинде уследили су двосмислени коментари, јер скулптура неке грађане подсећа на мушки полни орган.

– Постојала је добра намера. Урадио сам стилизовану скулптуру мужјака сове, издуженог, цевастог тела. Фигура није верна копија сове ушаре. Јасно је, с једне стране, да свако не разуме савремену уметност, док сам, с друге, имао извесна техничка ограничења. Спреман сам да урадим нову скулптуру која ће бити верна копија сове ушаре онакве каква је у природи – каже, за „Новости“, Јован Блат, вајар Центра за ликовну и примењену уметност „Тера“.

Фотографија која је изазвала асоцијације брзо је уклоњена са ФБ странице града, док скулптура и даље стоји на истом месту, а нова неће бити постављена до краја године, јер је за њену израду, сушење и печење потребно неколико месеци.

– Уступљен је простор „Тери“ за једно од многобројних уметничких дела, без намере да се бавимо оценом уметничког рада. Већ годинама развијамо веома важан и јединствен пројекат музеја великих скулптура од теракоте и то ћемо чинити и даље – саопштено је, за „Новости“, у Градској управи.

Објављивањем фотографија глинене сове Градска управа је најавила „совембар“, јер се овог месеца многобројним активностима подсећа на то да је Кикинда највеће зимовалиште малих сова ушара или утина на свету.

Премештај

Слична рекација јавности била и пре три година, када је на градски трг, поред православне цркве, постављена бетонска скулптура сове. Архитекте су то назвале инцидентом и ружењем заштићеног градског језгра. Та сова је са трга премештена крај градске пијаце, где је и данас.

Вечерње новости/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

four × 2 =