Почетна » Коалиција за слободу медија: Притисак на Јелену Зорић мора престати

Коалиција за слободу медија: Притисак на Јелену Зорић мора престати

од Други Пишу
0 коментар

Бивша државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Дијана Хркаловић, која је оптужена за злоупотребу службеног положаја, у јучерашњем гостовању у емисији “Ћирилица” на Хепи телевизији искористила је прилику да изнесе низ нетачних информација о новинарки БИРН-а и недељника Време Јелени Зорић и упути јој претње спомињући њеног брата.

„Ова Јелена Зорић, чије признање имамо коначно од пре пар дана, за коју Влада Гајић из Народне странке каже да јој је Саша Дрецун извор за њене информације. Мислим сви причају даје она у јако присним односима са њим. Чујем како њен брат прича да је она имала проблем са редакцијом телевизије на којој је претходно радила због тога што је прикрила преписку између Дрецуна и неког криминалца, највероватније Кораћа, која је стигла на мејл те редакције. Пази, прикрила је то од свог уредништва! Како се то зове? Селективно истраживачко новинарство, или како?“

Наступ Дијане Хркаловић наставак је вршења притиска на Јелену Зорић. Наиме, након гостовања у „Прегледу дана“ на НеwсМаx Адриа пре неколико дана, Зорић се нашла и на мети предстваника опозиције, који су јој замерили „да се продала“ јер је изјавила да у афери Јовањица „нема Андреја Вучића“.

Коалиција за слободу медија последњи наступ Дијане Хркаловић види као покушај да неистином дискредитује вишеструко награђивану новинарку, будући да је о спорној преписци Јелена Зорић направила прилог за телевизију Н1, на којој је тада радила, док спомињање чланова њене породице може бити само у циљу претњи и застрашивања.

Иначе, Дијана Хркаловић је и ранијим у својим гостовањима у прорежимским медијима користила прилику да етикетира независне медије и новинаре, па су се на њеној мети већ нашли Н1, Нова, Данас, као и Вукашин Обрадовић.

Коалиција за слободу медија најоштрије осуђује перфидне претње упућене Јелени Зорић као и етикетирање новинара од стране Дијане Хркаловић. Овакви наступи могу само додатно угрозити безбедност независних новинара, против којих се годинама уназад води кампања од стране власти и њима наклоњених медија.

Такође, позивамо све политичке актере да престану да врше притисак на медије и новинаре, а полицију да их заштити, како би могли професионално и без страх да обављају свој посао.

Асоцијација медија
Асоцијација онлајн медија (АОМ)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)
Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“
Славко Ћурувија Фондација

Можда ти се свиди

Оставите коментар