Почетна » Уместо у карантин, радницима наређено да дођу на посао и ћуте

Уместо у карантин, радницима наређено да дођу на посао и ћуте

од admin
0 коментар

 

Директор Ауто кабела Милан Манић потврдио је Данасу да се 18 запослених, 16 радника и два менаџера, појавило у уторак на послу, али да су након интервенције Института за јавно здравље од јуче у изолацији.

– Они су допутовали у недељу после подне, око 16 сати и пре увођења ванредног стања. На граници нису добили никакво решење о обавезној самоизолацији. Прошли су више граница, на свакој су контролисани, дуго су због тога путовали, али није било никаквих проблема осим што су били уморни од пута. Ја не могу да тврдим да ли су заражени или не, два месеца су провели у Чешкој на обуци, али ипак, били су у области где нема оболелих. Али, у уторак су нас позвали из Института за јавно здравље и тражили списак људи који су били у Чешкој, најавили су решење о обавезној самоизолацији од 14 дана и они су од јуче у карантину – каже Манић.

Начелник Штаба за ванредне ситуације Горан Рангелов каже да фабрика није поступила одговорно и да уведене мере нису схватили озбиљно.

– Ми смо у уторак имали састанак са привредницима наше општине и људима из Ауто кабела је речено да они који су допутовали морају у самоизолацију. Међутим, иако је Штаб издао наредбу о самоизолацији они су тврдили да за то немају правни основ, да чекају решење инспекције, па упутства централе фабрике у Немачкој. Јуче ујутро обавестио сам о томе полицијску станицу у Мионици чији је начелник такође члан Штаба, јер нам се јавило више узнемирених грађана. Мене је највише иритирало то што је осталим радницима наложено да не смеју да игноришу људе који су допутовали нити да о томе говоре ван фабрике, као ни да указују на лоше хигијенске услове у погонима – каже Рангелов.

 

Он објашњава да је у недељу око 14 сати, када су радници из Чешке били на граници, дата препорука да иду у самоизолацију две недеље, а неколико сати касније уведено је ванредно стање којим је то постала обавеза, исто као и директна наредба Штаба.

По пријави Штаба реаговао је и начелник Полицијске станице у Мионици Милан Поповић.

– Контактирао сам санитарну инспекцију и Завод за јавно здравље у Ваљеву јуче ујутро и обавестили су ме да ће у току дана бити достављена решења за 16 радника, с тим што два менаџера већ раде од куће тако да они нису били проблем. Испао је мали временски несклад, они су допутовали а неколико сати касније је уведено ванредно стање. Тачно је да су они прегледани на свим границама и да у подручју где су били нема заражених, нити су они имали здравствених проблема, али су ипак од јуче сви у изолацији. Да ли ће и остали радници отићи у карантин, на основу мишљења стручног тима Штаба, одлуку доноси санитарна инспекција. Уколико има неке одговорности, они ће консултовати тужилаштво и ако се процени, нас ће контактирати како би предузели даље мере – каже Поповић.

М. Н. Стевановић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

5 × 3 =