Почетна » Уместо у продавнице, грађани хрле на пијаце: Ови производи су јефтинији на тезгама

Уместо у продавнице, грађани хрле на пијаце: Ови производи су јефтинији на тезгама

од Други Пишу
0 коментар

Све већи таласи поскупљења у Србији изазвали су прави цунами у новчаницима грађана. Цене кућне хемије у стопу прате трендове, па тако може да се деси да једног викенда сапун платите 80 динара, а другог исти тај 100 или 110.

Исто је са ценама прашкова за веш, омекшивача, шампона за косу, регенератора, хемије за чишћење куће, пасти за зубе, детерџената за судове, таблета и других средстава за машину за судове…

Трговци у великим трговинским ланцима, „самишкама“, они на бувљацима, на пример у Панчеву, пијацама, одлично знају да без обзира на то колико су нам новчаници танки, морамо да купујемо хемију.

Београд – скуп

Престоница је најскупљи град у Србији, али мора да се живи. Београђани за кућну хемију на месечном нивоу издвајају више „црвених“, односно не тако малу суму новца, поготово уколико живе у централним општинама града и купују у супермаркетима.

Наша репортерка посетила је неколико продавница које припадају различитим трговинским ланцима, али цене кућне хемије у тим објектима биле су веома сличне.

Течни детерџенти за веш, односно омекшивачи, могу се купити у мањим паковањима, где је њихова цена од 600 динара навише, или у већим по наравно и вишој цени, где је за најјефтинији производ потребно издвојити најмање 1.000 динара. Најскупљи производи овог типа, који важе за квалитетније, коштају и преко 3.000 динара.

Уколико Београђанима понестане прашка за веш, они треба да издвоје од 400 до 1.000 динара за паковања од два килограма, од 600 до 1.200 динара за паковања од три килограма, а како се паковања повећавају тако се градацијски повећава и његова цена.

Многи за прање веша користе капсуле, које се не могу наћи испод 700 динара.

Освеживачи за тоалет су доста приступачнији, те се цене крећу од 300 динара за освеживаче који су на акцији, до 700 динара да паковање од три комада.

И цене спрејева за чишћење домаћинстава нису мање од 600 динара, док се средства за чишћење санитарних површина крећу од 300 до више од 1.000 динара.

Међутим, у мањим локалним продавницама, које нису делови великих трговинских ланаца, као и на пијацама и бувљацима, цене ових производа знатно су ниже и приступачније.

Панчево рај за купце: Бувљак, Зелена пијаца, радњице кућне хемије

У Панчеву, на чувеном бувљаку или Зеленој пијаци, али и радњама за кућну хемију, прашак за веш од 10 килограма може да се нађе и до 2.000 динара, омекшивач за веш 3,6 литара 500 динара, тоалет папир ,10 ролни, је 250 динара, паста за зубе од 150 до 200 динара, сапуни су од 60 до 110, шампони углавном око 300 динара, купки од литар има и за 260 динара, дезодоранси су јефтинији за 100 динара у односу на хипермаркете, хемија за чишћење, такође. Таблете за машину за судове, највеће паковање од 140 комада је до 1.500.

Како се крећу цене у осталим градовима у Србији, прочитајте на порталу Данас.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар