Почетна » Умиру ли Београд и Србија тихо: Да ли су опет могуће масовне блокаде и протести због Рио Тинта и литијума?

Умиру ли Београд и Србија тихо: Да ли су опет могуће масовне блокаде и протести због Рио Тинта и литијума?

од Други Пишу
0 коментар

Две потпуне различите слике са протеста поводом ископавања литијума у само годину дана – од масовних блокада саобраћајница широм Србије 2021, до блокаде испред Владе Србије 2022. на којој било једва 500 људи.

Овај знатно мањи број грађана повео је причу да ли је могуће да тема ископавања литијума поново произведе сцене којима смо пре годину дана сведочили, с обзиром и на тврдње и организатора протеста одржаном у недељу испред зграде Владе – „Савеза еколошких организације Србије“ као и наших саговорника да власт покушава да пројекат Јадар „врати на мала врата“, али и због интереса других компанија да у различитим деловима Србије, попут Рековца, експлоатишу ову руду.

Пре годину дана на саобраћајнице и мостове широм Србије изашли грађани на позив више организација, а као главне, неретко се чинило и супростављене у томе ко је главни организатор, истакле су се две – Еколошки устанак Александра Јовановића Ћуте и Крени-Промени чији је директор за кампање Саво Манојловић.

У међувремену је СЕОС који окупља мештане из делова Србије у којима је рударење планирано, од првенствене сарадње са Крени-Промени почео да сарађује са Еколошким устанком, да би онда Манојловићева организација и СЕОС почели поново заједнички да се боре – након испуњења захтева око Закона о референдуму и народној иницијативи и Закона о експропријацији, фокус је пребачен на прикупљање потписа и усвајање народне иницијативе о трајној забрани експлоатације и истраживања литијума у Србији.

Слаб одзив Београђана погодио је и активисткињу СЕОС-а Љиљану Браловић која је током говора окупљене замолила да „тихо, без пиштаљки“ пусте „да Београд умре тихо“.

За разлику од Манојловића који није одговарао на наше позиве, народни посланик Јовановић Ћута, копредседник странке Заједно, указује да су протести из недеље лоше искординисани, те да је то био разлог слабог одзива Београђана на протест у недељу. Он каже да је протесте против РиоТинта покренула организација чији је оснивач, 11. септембра прошле године, након чега је кренула блокада Бранковог моста, а да су се завршили онда када је фокус пребачен на захтеве које је поставио Крени-Промени, и када су они испуњени, каже Јовановић, Манојловић је грађане позвао да се помере са улице.

– Вучић онда повлачи уредбу и што се РиоТинта тиче то је формално-правно крај, уредба је избрисана и пројекат Јадар је повучен са просторног плана Лознице. Сада је на делу покушај реинкарнације тог пројекта и екипа из СЕОС-а је одлучила да организује протест у недељу, наводи Јовановић.

Овај посланик сматра да протест СЕОС-а сем што није био добро искординисан, није организован у право време јер, каже, не постоји ни енергија за масовне протесте, али да сваки протест и свако окупљане „одржавају ватру будућих протеста ако се РиоТинто поново појави у Јадру“.

– Не би било лоше да се следећи пут људи који организују протесте боље искординишу међу собом. РиоТинто можемо да отерамо само заједно, наводи овај посланик.

Овај активиста који је и сам говорио да ће се поново “десити Газела” односно да блокада саобраћајница и мостова у Београду каже да услед боље организације и промоције су могуће поново сцене масовних протеста, као и да су сада на делу министарка Ђедовић и председник Вучић.

– Зашто си Вучићу подлегао притиску “шачице људи” и изгубио “посао века”? Лопта је у њиховом терену. Нек врате РиоТинто у игру и видеће поново масовно протеста. У међувремену цео фокус мора бити на иницијативи за ископавање литијума и бора и притиску на председника Скупштине Орлића да на дневни ред стави Закон о експлоатацији литијума, наводи Јовановић Ћута.

Новинарка Нове С Јасмина Добриловић која прати питање ископавања литијума у Србији каже за наш лист да начелно верује да не само Београђани него грађани Србије не виде разлог да сада излазе на улице због пројекта Јадар, али да сигурно када би неко из власти доносио законе који би ишле РТ или некој другој компанији, грађани би се побунили и изашли на улице.

– Постоји бојазан ипак јер да ми не видимо конкретно Београђане ни када је ваздух у питању, мало-мало па смо други, трећи најзагађенији град на свету. Тешко да могу да размишљају о нечему што је географски удаљено од њих. Али сигурно када би се та прича поново повела пре годину дана да би људи поново изашли, наводи Добриловић.

Наша саговорница такође сматра да део одговорност пада и на саме организаторе и на раније замерке додаје да се не протестује испред Владе недељом јер у њом нема никога коме се може обратити, али напомиње да је проблем и у самим захтевима који нису били реални за испуњење, попут оставки председника и премијерке и расформиравања тек формиране Владе и Скупштине.

Ипак каже да активисти СЕОС-а нису вични томе да организују протесте, позивају људе и комуницирају са медијима и да нико не може да им то замери, јер су “очајни и покушавају људима да објасне шта ће им се десити уколико власт покуша нешто да уради испод жита, јер би то био проблем за читаву земљу”.

– Мислим да би то требало да раде паметније, организованије и да сада није време, него тек када буду имали неке аргументе и чињенице онда би требало да позивају људе на протест, поручује Добриловић.

Подсећа да је пре годину дана било блокада из суботе у суботу због два спорна закона и да је то, каже, први пут да је власт која влада деценију устукнула, уплашила се и одустала од своје идеје пројетка „Јадар“ и испунила захтеве, као и да је земљиште у Горњим Недељицама враћено из грађевинског у пољопривредно.

– Сада је утисак да покушавају на мала врата дозволе пројекту Јадар да се настави. Намерно не кажем РиоТинто јер ми не знамо да ли ће то бити та компанија, али пројекат Јадар као да покушавају поново да оживе. Сигурна сам да чекају повољан и погодан тајминг да то изведу јер су и сами сигурни да ће поново имати велики број грађана на улицама, наводи Добриловић.

Народни посланик Дејан Булатовић, порпредседник Странке слободе и правде, који је и био испред Владе Србије, истиче да Београд не треба подцењивати, те да сами организатори себи треба да поставе питање око организације.

– Београђани нису најбоље обавештени о самом скупу, није било довољно у јавносит најаве. С друге стране је ту и једна врста засићења јер је било доста протеста на ову тему. Организатори би сами са собом требало да стану и размисле како боље да анимирају грађане не само Београда, него и читаве Србије, каже.

Председник удружења грађана “Покрет Ослобођење” Млађан Ђорђевић који је од почетка критичан према организаторима прошлогодишњих блокада, протесте одржане у недељу назива “тужним и слабо посећеним”, а Љиљану Браловић оптужује за “скандалозну изјаву”.

– Скандалозна изјава Љиљане Браловић која је пожелела тиху смрт Београђанима говори о мотивима организатора који немају везе са реалним проблемом и стањем око ископавања литијума већ су део политичке кампање и неуспешне самопромоције у лидере. Народ је нечасне намере организазора прозрео и игнорисао њихове скупове. Протести (у недељу 27.новембра 2022, прим.нов) одговарали су Вучићу да се заборави издаја око регистарских таблица за Србе на Космету. Народ је разочаран и не жели да даје подршку еко лешинарима за остваривање њихових личних и страначких интереса, као и за скретање пажње са горућих проблема по Вучића а то су издаја Космета, пљачка, криминал, корупција, огромна инфлација, сиромаштво, енормно задуживање и распродаја прородних ресурса и богастава Србије, сматра Ђорђевић.

Умеренијег становишта од Ђорђевића је председник Народног слободарског покрета Мирослав Паровић, који каже да опозицији треба јединство.

– Стање на опозиционој сцени је генерално јако лоше и не треба нам било каква нова диференцијација. Поготово не треба подгревати стереоптипе о Београду и остатку Србије као некаквим супростављеним странама. Сваки педаљ земље је подједнако угрожен и због тога нам треба широки опозициони политички фронт у којем ће се наћи и различите идеје и различити менатлитети. Систем криминала и корупције на чијем је челу Вучић је извор свих издаја, поскупљења и загађења у земљи и сходно томе то је тема која нас све може окупити на једно место, а када грађани буду видели озбиљност и одлучност нас који у јавности заговарамо опозициону политику тада ће и они масовно кренути. Зато бих ја почевш од себе препоручио свима из опозиције да узмемо огледало и прво сагледамо себе, поручује Паровић.

Војин Радовановић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар